KVINESDAL: Til sammen er om lag fem kvadratkilometer svidd av i brannene som har herjet i Kvinesdal og Flekkefjord siden torsdag kveld. Det har vært en stri tørn for brannmannskapene.

— De to siste døgnene har jeg hatt bare fire timer søvn, sier utrykningsleder i Kvinesdal brannvesen, Magne Hunsbedt, til fvn.no søndag kveld.

- Lykkelige

Brannen blusset opp igjen fredag morgen. Etter hvert spredte den seg også til Flekkefjord. Søndag morgen brant det fortsatt på tre fronter, ved Gabuvatn i Kvinesdal og i den sørlige og nordlige enden av Sandvann i Flekkefjord.

— Helikopteret var på stedet i hele natt, og begynte med slukningsarbeidet i 05-tiden søndag morgen. I 11-tiden hadde vi kontroll og helikopteret avsluttet sitt arbeid. Vi hadde da fått bekreftet at regnet var på vei innover. Litt over klokken 12 begynte det å regne. Vi trakk nedover mot basen, samtidig som ti personer fra Sivilforsvaret gikk over området for å være sikre, sier Hunsbedt.

Ni personer fra Kvinesdal brannvesen og syv personer fra Flekkefjord var i sving søndag formiddag.

— Helikopteret og regnværet gjorde jobben. Vi var lykkelige alle sammen da regnet kom. Da var vi sikre på at vi kunne gå hjem og legge oss, sier utrykningslederen.

Ikke bekymret

Ingen personer ble skadet under slukkingsarbeidet. Brannmannskapene klarte også å redde alt av bebyggelse i området. En stund var flammene bare hundre meter fra en 70 kvadratmeter stor hytte ved Gåsetjønn.

— Det er flere gårder og hytter i området. Vi måtte få kontroll, sier en lettet Hunsbedt.

I tillegg til lite søvn, hadde mannskapene en stor utfordring i det ulendte terrenget.

— Området er vanskelig å jobbe i. Det er et slit å bevege seg i terrenget, som er kupert med mye einerbusker, langt gress og lyng.

Til uken er det meldt mer regn i området, og utrykningslederen er ikke bekymret for at brannen skal blusse opp igjen.

— Vi er rimelig sikre nå. Det skal ikke være fare for mer brann. Men det er veldig mange maurtuer i området som trenger forholdsvis mye vann for å slukkes. Det vil nok være røyk i området en stund, sier han.