FARSUND: I et leserinnlegg i Farsunds Avis forrige uke skrev Djøseland at vanlige mennesker som er på stranda «føler et sterkt ubehag ved tanken på at lesber og homoer kanskje ligger og sikler og vurderer dem som potensielle objekter».

Videre skrev han i leserinnlegget:

«Jeg ønsker meg derfor en lesbefri/ homofri strand i vår kommune. Et sted hvor vi vanlige heterofile mennesker kan sole oss og bade i fred og ro, uten å føle ubehaget ved uønskede blikk eller andre sjekketriks. Med så mange flotte strender som finnes i vår kommune, regner jeg med at dette skulle være en kurant sak å få ordnet».

Anmeldt

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Mandag ettermiddag ble lokalpolitikeren anmeldt av Bent Sandvand fra Feda.

— Djøseland har krenket meg som bifil, og en hel gruppe mennesker. Særlig dem som ikke er kommet ut av skapet, sier Sandvand til NTB.

Djøseland har i ettertid uttalt at innlegget var ment som et humoristisk innlegg i debatten om mobilfrie strender. Sandvand tror mange homofile trekker på både skuldre og smilebånd av innlegget, men mener at ytringen også rammer.

— Det gjør meg fly forbannet at en profilert lokalpolitiker, som attpåtil sitter i helse- og sosialutvalget, kan skrive noe sånt. Dette minner om Rosa Parks-saken i USA, med den forskjell at man her blir sortert etter legning, sier han.

Jurister skal vurdere

Lensmann i Farsund, Kåre Undhammer, bekrefter at anmeldelsen er levert inn. Politijurister ved Mandal politistasjon vil nå se på saken. Politiet ikke vil etterforske saken før anmeldelsen er vurdert, opplyser han.

— Vi fikk anmeldelsen mandag. Saken blir i dag sendt til Mandal for påtalemessig vurdering. Teksten i leserinnlegget skal vurderes, sier Undhammer til fvn.no.

Politiet vil nå vurdere utspillet opp mot rasismeparagrafen.

— Er utspillet straffbart?

— Det er en sak for juristene å vurdere de straffemessige forhold. De faktiske forhold er klare i og med at utspillet kom i et leserinnlegg som sto på trykk. Det er ikke noen tvil om hvem som har gjort hva.

Sandvand forventer nå at politiet tar anmeldelsen alvorlig og håper at anmeldelsen vil bli en tankevekker.

— Jeg får se om jeg får lov til å sette beina på stranden neste gang jeg vil bade, spøker han.

Klaget inn for PFU

Marianne Singsaas fra Bø i Telemark har samtidig klaget Farsunds Avis inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), under henvisning til Vær Varsom-plakaten. Singsaas mener at Farsunds Avis har begått et sterkt overtramp mot vanlig presseetikk og menneskeverd ved å la Djøselands diskriminerende uttalelser komme på trykk.

Hun viser til paragraf 4.3. i Vær Varsom-plakaten, der det heter: «Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, rase, nasjonalitet og livssyn. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende».

Saksbehandler Kjell Nyhus i Presseforbundet sier sekretariatet har oversendt klagen til PFU med den innstilling at Farsunds Avis ikke brøt med god presseskikk. Saken skal behandles av utvalget 29. august.

Avisens redaktør Steinar Spjelkaviknes sier til NTB at han ikke er redd for reaksjoner fra utvalget.

– Jeg mener det er viktig og riktig å la slike meninger komme til uttrykk. På denne måten kan man motargumentere og forebygge slike holdninger med offentlig debatt, sier han.

Redaktør Steinar Spjelkaviknes mener det var riktig av Farsunds Avis å trykke leserinnlegget.

— Jeg var aldri i tvil om at dette skulle på trykk. Vi må våge å trykke meninger vi ikke liker. Odd Djøseland er en sentral politiker og leder av utvalg for helse og omsorg. Det er viktig for befolkningen å vite hva han står for. I noen sammenhenger må folk som ytrer seg i avisspaltene beskyttes mot seg selv, men dette skal ikke gjelde for en person som kan bli Farsunds neste ordfører, sier Spjelkaviknes til egen avis.

- Ikke Frps politikk

Partileder Siv Jensen mener Djøselands utspill må stå for lokalpolitikerens egen regning.

— Jeg har ikke lest hele innlegget, men jeg har fått det referert. Men dette er ikke Frps politikk og får stå for hans regning, sier hun til Farsunds Avis.

Hun understreker at Frp aldri vil fremme et forslag om homofri strand, verken i Farsund eller andre steder.

— Vi kommer aldri til å fremme forslag om noe sånt, sier hun.