KRISTIANSAND: Daglig sitter vi torvjournalister og ser folk skvette til på benkene ute ved fontenen når klokkene setter i gang. Folk i mobil må stoppe og skru av. Det nytter ikke å snakke. Derfor fant vi ut at vi kan bruke agurktiden til noe så meningsfylt som å måle lyd. Firmaet Agderlyd stilte velvillig opp med desibelmåler og kurs i hvordan vi skal bruke den — og så satte vi i gang. Vi stilte oss opp 30 meter fra Domkirketrappen og stakk måleren opp i luften. Salmen klokka 10, «Jesus du har brakt Guds rike», lå stort sett mellom 76 og 78 desibel, men hadde høydepunkt på 84,1. Salmen klokka 13, «Alene Gud i himmerik», lå på 78 til 81 desibel, med høydepunkt på 84,3. Og det var gårsdagens rekord.

- Overraskende høyt

— Dette er overraskende høyt. Veldig høyt. Men sikkert vakkert. Jeg er sterkt tilhenger av lyd, sier forskningssjef Odd Pettersen ved Institutt for Akustikk ved NTNU i Trondheim. Han synes slett ikke synd på folk som må slå av mobilen, og mener tvert imot at de kan ha godt av litt salmeklang. Pettersen har en tommelfingerregel som alle kan bruke: Når du snakker rolig, er lyden på mellom 60 og 65 desibel. Når en støykilde er så kraftig at du må heve stemmen betydelig, er du på rundt 75 desibel. Når støyen er slik at du må ta i og rope skikkelig, er du på rundt 85 til 90 desibel - og da nærmer man seg faktisk mulig hørselsskade. Her er noen eksempler på hvor høyt kirkeklokkene spiller: Nokså lik lyd som når du står på en flyplass og et fly letter noen hundre meter unna. Nokså lik lyd som når du ligger på Hamresanden og flyet kommer over deg. Nokså lik lyd som når du står på et fortau mens et vogntog kjører forbi i god fart.

Lyden varer lenger

— Men opplevelsen av lyd har mye med tid å gjøre. Et geværskudd kommer opp i 140 desibel for den som skyter. Men klokkene kan oppleves høyere, fordi lyden varer mye lenger, sier forskningsleder Pettersen.

Folk må altså rope til hverandre hvis de vil si noe til hverandre på Torvet når klokkene klinger.

  • 85 decibel er grensen for maks støy tillat i arbeidslivet. Ved jobber som krever konsentrasjon; lokfører, bussjåfør og sånne yrker, er maksgrensen 70-75 desibel, forteller Pettersen, som minner om at kirkeklokker er laget for å spre lyd over lengre avstander - og at det er meningen at de skal høres.

PS: Da Ravi varmet opptil VGs Topp 20-show onsdag kveld, og vi understreker at det bare var oppvarming, lå lydnivået på Torvet på 90-92, med maks på 97,3 desibel.