KVINESDAL EFTESTØL— I gamle dager brukte postbudene ski, sykkel eller gikk til fots for å komme inn her, men i dag nekter Posten sin bud å kjøre inn på god bilvei, sier Gunhild Eftestøl (68).Gunhild Eftestøl må kjøre seks kilometer hver vei for å komme til postkassen, og skal hun hente en pakke blir turen ned til kommunesenteret Liknes hele fire mil hver vei. En gang i uken.

Fram til 1999 fikk Gunhild og mannen Martin Eftestøl levere post på døren én gang i uken, men så skulle Posten rasjonalisere.Den gang var det to familier som bodde på Eftestøl, men nå skal et ungt par bygge seg hus og antall husholdninger i grenda øker til tre. - Jeg søkte på nytt om å få post til grenda, men fikk svar at det måtte være minst tre husholdninger for hver kilometer på veien inn hit. Det vil aldri skje, sukker 68-åringen oppgitt. LØFTEBRUDD.

I februar 2000 lovet daværende samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll (KrF) å gripe inn slik at beboerne på Eftestøl igjen skulle få post. Post- og teletilsynet som er de som ser til at Posten overholder konsesjonsvilkårene, vurderer imidlertid saken annerledes. Hovedregelen sier at alle har krav på å få posten levert maks 250 meter fra huset, men det forutsetter altså at det er mer enn tre husholdninger per kilometer vei. Må HENTE selv.

Informasjonssjef Eivind Rossen i Posten sier det er i tråd med Stortingets retningslinjer at beboerne på Eftestøl ikke har krav på postombæring til døren. Han mener de fleste likevel kjører forbi postkassen til eller fra jobb.- Selv om det er en mager trøst for dem som faller utenom, skal en ikke glemme at 99,96 prosent av norske husstander får post på døren seks dager i uka. Våre postbud kjører hver dag samlet en strekning som tilsvarer tre ganger rundt ekvator, opplyser Eivind Rossen. Ikke AVTALE.

Årsaken til at innbyggerne i Fjotland ikke lengre kan hente pakker på nærbutikken på Kvinlog i Fjotland, er at Posten ikke har lyktes i å få en ny avtale om dette med butikken.- De som venter en pakke kan imidlertid gjøre en avtale med landpostbudet og få dette til å ta med pakken. For de på Eftestøl som ikke får besøk av landpostbudet kan det sikkert gjøres avtale om å møtested langs veien, sier Eivind Rossen.Tekst: Torbjørn Witzøetorbjorn.witzoe@fvn.no - 38 33 10 42