KRISTIANSAND: Kanskje var det regnet som la en naturlig demper på stemningen ute på byen i går. I Kristiansand sentrum kikket likevel folk seg litt ekstra over skulderen når de gikk rundt gatehjørnene på vei hjem.

— Det er klart vi blir skremt av slike hendelser som den forrige helg, sier Amy Martinsen (22) fra Flekkerøy og venninnen Marit Louise Espnes Berg (20), bosatt på Mosby.

Fvn.no treffer jentene utenfor 7-11 i Tollbodgata/Markens rett over midnatt fredag kveld.

De to er ofte ute på byen i Kristiansand, og begge synes det er skremmende at tilfeldige ofre blir valgt ut av folk som bare er ute etter bråk.

— Blind vold der flere går løs på uskyldige er utrolig feigt, sier Amy Martinsen.

— Jeg synes det er helt forkastelig å holde på slik. Feigt, er det rette ordet. Venninnen nikker.

- Natt til lørdag var det ingen alvorlige episoder i Kristiansand sentrum, sier operasjonsleder Bård Austad ved Agder politidistrikt til fvn.no lørdag morgen.

**Operasjonslederen sier at de kjører en god bemanning i helgene.

— Vi merker at det legger en voldsom demper på bråk, sier han.**

Imponert

Martinsen er imponert over moren som tok affære og fikk oppklart voldsepisoden natt til forrige søndag, da en 18-åring ble så skamslått at han måtte sy 46 sting i ansiktet.

— Jeg håper at jeg ville gjort det samme hvis det hadde vært min sønn, sier hun.

— Er dere redde når dere er ute i byen i helgene?

— Klart man blir redd. Men det handler jo om fornuft også, som jente går du ikke hvor som helst midt på natta, sier de.

Denne helgenatta er politiet godt synlig i gatebildet. Patruljebiler sveiper som vanlig jevnlig innom Tollbodgata.

— Vi skulle hatt mer uniformert politi i denne delen av byen i helgene, og kanskje flere natteravner også, mener Amy.

- Sitter heller hjemme

Fvn.no snakket med flere unge festgjengere i går kveld og natt. Mange tok en tidlig kveld, og noen hadde valgt hjemmefester fremfor å gå ut.

— Media sitt fokus på vold har nok skremt oss litt, sier en ung mann (20) fra Vågsbygd. Han har pendlet mellom Kick, Charlies, Beverly Hills og Bakgården en times tid, og engster seg for å oppgi navnet sitt til pressen, men vil gjerne snakke.

— Kameratene mine ville sitte hjemme og drikke i kveld, du vet liksom ikke hva som kan skje ute. Jeg tror jeg stikker ut til dem igjen, sier han.

Han drar jakka over hodet i regnværet og forsvinner i retning taxiholdeplassen. Klokka er halv to på natta.

- Drikker mer

— Det er tydelig ingen stor kveld på byen, sier Bouch Aib Nahairy, driftsjef og partner ved Havana Etcetera i Tollbodgata. Han har ti års fartstid i utelivsbransjen her i byen.

Det er omkring 150-200 gjester igjen på Havana klokken 02.45, og serveringen er stengt. En god kveld kan besøket gjerne være minst det dobbelte.

— Det snodige er at når det er få folk på byen, har voldsepisoder lettere for å oppstå. Kanskje folk kjeder seg mer, undrer han.

— Jeg tror en av konsekvensene av røykeloven er at ungdom drøyer vorspielet mye lenger hjemme. Der kan de sitte og drikke billig alkohol, og røyke i sin egen stue. Dermed drikker de mer, og kommer senere på byen. Da er de allerede gode og fulle, sier Havana-sjefen.

— Når de kommer på byen, havner de lett i bråk med hverandre, men det må jeg si - jeg synes forsåvidt det er omtrent samme mengde bråk nå som det alltid har vært, sier han.

— Men vi har kanskje blitt litt tøffere mot folk som lager kvalm inne hos oss, og vi tar raskere affære og lemper dem ut.

- Så ingenting

Episoden forrige helg, der den 18 år gamle Håvard Kjelsaas fra Lillesand ble et tilfeldig offer for blind vold, er rystende, synes han.

— Vi så ingenting av det som skjedde, men en av vaktene våre så en masse blod på asfalten nede på hjørnet ved røykegården, sier Bouch Aib Nahairy, og peker ned mot røykegården der han står utenfor Havana sammen med dørvaktene.

Ingen av gjestene i "røykeburet" skal heller ha fått med seg den stygge voldshandlingen, men det har satt sitt preg på driftsjefen med marokkansk avstamning.

— Som oftest pleier det å være utlendinger som går sammen i gjenger for å ta noen, mens nordmenn pleier å være mer én mot én, reflekterer han.

I tilfellet mot Håvard Kjelsaas, var alle de involverte såkalt etniske nordmenn.

Stille avvikling Klokka er blitt 03.10, og alle gjestene skal geleides ut av lokalet. Det går stille og rolig for seg denne kvelden.

En ting slår ham når han snakker med fvn.no om grunnene til all den umotiverte volden:

— Jeg synes nordmenn har lite aktiviteter for ungdom til å være et så rikt land, myndighetene gjør svært lite for å gi dem et ordentlig fritidstilbud, sier Bouch Aib Nahairy, før han må inn og hjelpe vaktene med å få de siste gjestene ut på gata.