Fædrelandsvennenskriver i dag om ti år gamle Shaimaa som ble sendt ut av Norge etter å habodd syv år i landet. BT fulgte jenten, hennes mor og yngre søsken underutsendelsen til Jemen. SV-leder Audun Lysbakken reagerer sterkt på behandlingenShaimaa og andre i hennes situasjon får i Norge.

Audun Lysbakken Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix

— Historien om Shaimaa oghennes familie er sterk og hjerteskjærende, men dette er virkeligheten i Norge,dessverre. Det er en hjerterå politikk som beviser at vårt land stryker på denviktige prøven som handler om anstendighet, nemlig å sette barns interesserforan ønsket om å straffe voksne, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Familien til Shaimaa IsamMohammed Yusuf fikk avslag på asylsøknaden i 2008. Foreldrene løy først omidentiteten, men i vår oppga de trolig det som er deres korrekte identitet.

Utsettelser

SV krever at utsendelsen avasylsøkere med lengeværende barn må stilles i bero inntil den nye forskriftenfor denne gruppen asylbarn er kommet på plass.

Det er snart gått ti månedersiden Venstre og KrF inngikk en asylavtale med regjeringspartiene Frp og Høyre.De to sentrumspartiene omtalte det som en seier i avtalen at hensynet til barnskal vektlegges mer,

og atdet skulle komme en løsning for lengeboende asylbarn i Norge.

Men fremdeles er ikke dennødvendige forskriftsendringen kommet på plass. Så sent som tirsdag dennetroppet partilederne Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) opp iJustisdepartementet for å diskutere asylavtalen med statsråd Anders Anundsen(Frp). Målet for sentrumspartiene var å få fortgang i arbeidet med enforskriftsendring som skal ta mer hensyn til barnas beste i asylsaker.

-Vi mener alvor

— Anundsen forsto nok at vimener alvor da vi avbrøt innspurten i budsjettforhandlingene for å fåregjeringen til å legge mer trøkk på i denne viktige saken. Både Venstre og KrFønsker et mye sterkere gjennomslag for hensynet til barna, sier Hareide.

— Det tragiske er at Shaimaa,hennes familie og andre i samme situasjon trolig hadde fått bli i Norge hvis denye reglene nå var innført. Men regjeringen ønsker ingen liberalisering. Forjustisminister Anders Anundsen er det viktigst at politiet når sine måltall forutsendelser. Regjeringen har sagt at de vil sende ut kriminelle asylsøkere, mentar barnefamilier fordi de er enklest å spore opp og pågripe, sier SV-lederAudun Lysbakken.

KrF-leder Knut Arild Hareidedeler Lysbakkens synspunkt om at barnefamilier nå rammes hardt av den gjeldendeutsendingspraksisen. Regjeringen har satt som mål å sende sende ut 7100asylsøkere uten opphold i løpet av 2014. ## -Det haster

— Når politiet blir målt påhvor mange de klarer å sende ut, blir resultatet fort at de tar familier for åfå ut flere personer på én gang. Dette viser at det haster med en oppfølging avasylavtalen på dette området, sier Hareide.

KrF ogVenstre har tidligere anklaget regjeringen for å trenere de delene avasylavtalen som de er spesielt opptatt av, særlig hensynet til barn.

— Trine Skei Grande og jeg harogså tatt saken opp direkte med Erna Solberg og Siv Jensen. De viste forståelsefor vårt syn. Vi forventer nå at det blir en avklaring straks. Vi skjønner atdet tar tid å få regelverket på plass, men nå har dette tatt altfor lang tid,sier Knut Arild Hareide.

-Ødeleggende

Venstre-leder Trine Skei Grandekommenterer reportasjen om Shaimaa slik i en epost til BT:

— Det er hjerteskjærende nårbarn som har vært her så lenge sendes ut, og vi har derfor vært tydelige på athensynet til barn må vektlegges i større grad enn det som er tilfellet i dag.Vi kan ikke løse enkeltsaker, men vi har en avtale med regjeringen og venter nåpå at justisministeren får på plass liberaliseringen av regelverket på detteområdet, uttaler Skei Grande.

Venstre-lederen peker også påat det fremgår av reportasjen at Shaimaas bror trolig trenger ekstraoppfølging. - Det gjør saken enda mer spesiell, ifølge Skei Grande.

— Barn av asylsøkere, som erfødt og oppvokst, eller har bodd nesten hele sitt liv i Norge, vil kunneoppleve det som svært ødeleggende å bli sendt ut av landet. Det er snakk omhvor mye vi skal straffe barna for det de voksne har gjort. Barn som har dyperøtter i Norge og som ser på Norge som sitt hjemland, vil oppleve det som enenorm påkjenning å måtte reise tilbake til et nesten ukjent land og kultur,uutaler Skei Grande.

-Handler om mennesker

SV-leder Audun Lysbakken sierSolberg-regjeringens støttepartier, Kristelig Folkeparti og Venstre, nå er isamme situasjon som det SV var i den rødgrønne regjeringen.

— Arbeiderpartiet ønsket ingenliberalisering. Dessverre er situasjonen den at et stort flertall av norskevelgere stemmer på tre partier som er omtrent like strenge iinnvandringspolitikken. Da er det begrenset hva SV, KrF eller Venstre klarer åutrette. Jeg håper velgerne nå ser konsekvensene av denne politikken. Forhistorien om Shaimaa dokumenterer at dette handler om virkelige mennesker medhøyst virkelige liv, sier Lysbakken.