— Verdens femte høyeste fjell er en kjempeutfordring. Ruten vi skal klarte har ingen greid å komme opp siden 1976.

Vibeke Andrea Sefland (41) fra Grim har en lang karriere som soldat og spektakulær fjellklatrer. Til uka begynner hun på veien opp til toppen av Makalu i Nepal. Ingen annen kvinne har vært på toppen av verdens femte høyeste fjell. Foto: Vibeke Andrea Sefland

Ingen kvinner har noengang vært den veien, forteller Sefland, som nå er i Nepals hovedstad Katmandu og forbereder seg.

Kun én nordmann har vært på fjellet, Sven Gangdal i 2004, men han valgte en mye lettere rute enn Sefland skal klatre opp.

Tirsdag starter hun reisen mot det sagnomsuste fjellet, sammen med sin kamerat Garrett Madison. Makalu er grensefjellet mellom Nepal og Tibet. Det troner alene mot himmelen og har fire selvstendige fjellsider.

Knivskarp fjellrygg

Turen opp sørøstryggen av fjellet, som Sefland skal gjennomføre, er ti kilometer lang. Store deler av klatringen vil foregå langs en knivskarp fjellrygg.

I en større reportasje i God Helg forklarte Vibeke Andrea Sefland hva som driver henne. Hun krever av seg selv at han må leve livet intenst. Å nå verdens høyeste fjelltopper, er hennes måte å gjøre det på.Bare i 2014 har hun vært på en rekke topper. I juli var hun på toppen av Denali i Alaska, og i august guidet hun en gruppe til toppen av Kilimanjaro.

Her er Vibeke Andrea Sefland på en av sine mange ekspedisjoner verden rundt. Foto: PRIVAT

— Jeg har tatt fri ett år fra Forsvaret for å klatre. Tirsdag flyr vi til Tumlingar. Derfra skal vi vandre i ti dager i vakkert, øde terreng, før vi kommer til Basecamp på 4800 meter, forteller Sefland.Hun og kameraten skal klatre parallelt med en større engelsk ekspedisjon. De er avhengig av å følge engelskmennene.

— Vi må ha flere dager med akklimatisering før vi begynner klatringen. På 7.500 meter må vi klatre «Black Gendarme» en bratt formasjon som vokter toppryggen av fjellet. Dette er selve nøkkelen for å nå toppen på 8463 meter. En veldig utsatt del av turen, forteller hun.

Sefland har vært i Himalaya før. I 2012 nådde hun toppen av Manaslu. Et snøras tok med seg 11 klatrere fra fjellet. Seflands teltleir ble tatt, men hun ble ikke skadet.

Vibeke Andrea Sefland gikk inn i Forsvaret etter videregående. Hun har hatt mange operative oppdrag i utlandet, både i Kosovo, Libanon, Tschad, Irak og Afghanistan.

— Jeg har alltid visst at jeg ville hjelpe andre. At jeg var en person som ville tørre ting, som ville tørre å stå i en konflikt. Den evnen ville jeg ikke kaste bort, sa hun til God Helg for et par år siden.

Moment

Dette er Makalu, verdens femte høyeste fjell, som troner alene med fire selvstendige fjellsider. Vibeke Andrea Sefland skal klatre opp SE Ridge, altså sørøstryggen. Du kan se ruten helt til høyre i bildet.

Men de store toppene handler ikke om det. De handler om å ta grep om sitt eget liv.Hun begynte med Aconcagua i Argentina, det høyeste fjellet utenfor Himalaya. Det rager 6962 meter over havet.

Om noen uker er Sefland på toppen av Makalu — som første kvinne.

— Man må benytte alle momentene i livet. Vi aner ikke når det er over. For meg... Det hadde ikke vært å leve om jeg hadde lagt bånd på meg, sier hun