— I dag må kommuner og private utbyggere forholde seg til 21 statlige etater som kan fremme innsigelser. Det fører til at mange boligprosjekter stopper opp og næringsutvikling settes på vent, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til Fædrelandsvennen.

— Jeg ønsker en raskere og mer effektiv planprosess, sier han.

Derfor skal Vest-Agder fra 2015 inngå i et prøveprosjekt der fylkesmannen får ansvar for å koordinere de ulike innsigelsene fra statlige myndigheter. Og samtidig sortere bort innsigelser som er uvesentlige.

— Mange innsigelser er vesentlige, mens andre bare blir fremmet «for sikkerhets skyld», sier Sanner.

Veivesenet, jernbaneverket og landbruksavdelingen er bare noen av de som kan komme med innvendinger, miljø- og kulturminnevernargumenter er også hyppig brukt.

Sprikende hensyn

— I dag kan vi oppleve at de statlige etatene har vidt forskjellige standpunkter til samme sak, og prosjekter stopper opp mens saken går frem og tilbake. Jeg er opptatt av at utfordringene skal løses tidlig og lokalt, i stedet for å havne på mitt bord, sier Sanner.

For i dag er det der de havner dersom ikke kommuner og statlige myndigheter blir enige.

Siden han overtok departementet i fjor, har Sanner mottatt 20 innsigelsessaker og bare én av dem ble tatt til følge. Det gjaldt ikke innsigelsen mot en reguleringsplan for et boligområde i Farsund, der statsråden til slutt måtte avgjøre at landsbrukshensyn ikke veide tungt nok.

— Jeg har gitt fylkesmannen beskjed om at det skal legges større vekt på lokaldemokratiet, og det gis klare retningslinjer om at innsigelser som tas til følge må innebære viktige nasjonale eller regionale hensyn, sier Sanner.

Aust-Agder fornøyd

Aust-Agder ble et prøvefylke allerede i fjor, sammen med Vestfold, Rogaland, Hordaland, Sør-Trøndelag og Nordland. Jan Tore Sanner sier tilbakemeldingene utelukkende har vært positive.

Det bekreftes av fylkesmann Øystein Djupedal i Aust-Agder:

— Vi har veldig god erfaring, sier Djupedal til Fædrelandsvennen.

— Vi er effektive og tar sakene med en gang, og alle prosjektene vi har til behandling går fort unna. Det at innsigelsene samles hos oss har også en oppdragende effekt. Innsigelser uten relevans blir luket bort bare ved samtaler med de ulike etatene, og de som leveres er faglig godt begrunnet, sier han.

10 millioner kroner

Nå er han glad for at Vest-Agder innlemmes i ordningen:

— Vi var ivrige etter å bli med i første runde, og det er veldig positivt at Vest-Agder kommer etter, særlig sett i lys av at fylkesmannsembetene skal slås sammen fra 2016. I tillegg til Vest-Agder, blir Oppland, Buskerud, Telemark. Troms og Møre og Romsdal med på forsøksordningen som varer i to år. Totalt setter Jan Tore Sanner av 10 millioner kroner for å gi fylkesmennene ressurser til å håndtere sakene.

— Mitt mål er at dette blir permanent, sier han.

21 års planlegging

— Dette vil bety en forenkling og effektivisering av de kommunale planprosessene, tror Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn (H).

— Innsigelser kan være viktige nok, men når vi eksempelvis ser på Gartnerløkka som har vært under planlegging i 21 år, kan det være viktig å tenke nytt, mener han.

— Nå forsøker vi for første gang å få til en totalpakke for Gartnerløkka der alle interesser koordineres, og har satt ned en styringsgruppe der alle prioriterer sine innspill. Men det kan være en fordel at staten pålegges å samordne innsigelsene selv, sier Grundekjøn.

— Man kan jo tenke seg at kommunen kan se seg tjent med å ha et ord med i laget i forhold til hvilke innsigelser man kan leve med, men i det alt vesentlige er det positivt at dette blir koordinert hos fylkesmannen, mener han.