BYKLE: — Ordet er ganske nytt for meg også. Men vi har satt opp en «jerrytrap» for at nybegynnere ikke skal forville seg inn i rødparken. Dette gjør vi for deres egen sikkerhet, sier daglig leder ved Hovden Alpinsenter, Sture Pilegård til Fædrelandsvennen.

Nybegynnerfelle

Hvis du ikke vet hva «Jerry» i bakken er, så er det er god mulighet for at du er en slik selv. Da bør du være glad for at Hovden Alpinsenter har satt opp et hinder ved inngangen til den vanligste delen av parken, området i alpinbakken som består av hopp, rails og andre utfordringer for dem med snowboard eller twintip-ski.

En «jerry» er ifølgeDagbladetdefinert som «et individ som viser genuin mangel på forståelse for sporten sin, eller for livet generelt». En «jerrytrap» er en felle som holder slike utenfor løypene ekspertene vil ha for seg selv.

Hovden skal være tidlig ute i Norge med et slikt hinder, og fikk opp innretningen tidligere denne uken.

Hinderet består to hopp med en rail mellom. I midten er det et nettinggjerde. Klarer man ikke å hoppe eller skli over på railsen havner man i nettingen og må holde seg utenfor.

Må øve seg

— Litt urettferdig?

— Nei. Vi har en god park, blåparken, for dem som ikke er gode nok. De får øve seg der til de er klare til å forsere hinderet og benytte seg av rødparken, sier Pilegård.

Han forteller at tiltaket er blitt tatt veldig godt imot av entusiastene og de som virkelig benytter seg av parkområdet. De har lenge måttet legge bånd på sin utfoldelse fordi det plutselig har stått en nybegynner eller en hel familie på andre siden av et hopp.

— Det kan være veldig farlig, og vi har hatt noen nestenulykker. Men de som håndterer parken har vært veldig forsiktige og tatt hensyn, sier Pilegård.

— Nå som hinderet er kommet opp kan de utfolde seg mer?

— Ja, så absolutt. Derfor har de tatt det så godt imot, sier han.

Hovden Alpinsenter har satt opp en hindring slik at de som ikke er gode nok til å komme over må bli utenfor. Foto: Hovden Alpinsenter

— I praksis betyr dette at du som erfaren kjører ikke lenger trenger å være redd for å lande på personer som ikke vet at de står i landingen på det største hoppet i parken. Blåparken med de litt mindre elementene er i topp stand for å øve seg, slik at du kan ta hoppet over gjerdet og shredde de større elementene i rødparken, skriver HovdenParken på sin Facebook-side.

Du som erfaren kjører trenger ikke lenger å være redd for å lande på personer

Ros av eksperter

Saken ble nylig omtalt i skimagasinet Afterbang, som roser innretningen. Ifølge Dagbladet er det Sean Johnston (32) som jobber som «park shaper» på Hovden Alpinsenter som har kommet opp med ideen, sammen med Chris Christensen, Richard Maxwell, Henning Abrahamsen og Sindre Tveiten. De har lenge diskutert hvordan sikkerheten best skal sikres, og Johnston er fornøyd med det nye gjerdet.

— Det er en del familier som stopper opp midt i hoppene. Før man hopper vet man ikke om det er noen på andre siden, der man lander er det ikke alltid sikt, sier Johnston til Dagbladet.

SVEVER: Simon Abrahamsen i svevet i terrengparken på Hovden. Foto: Torstein Øen