— Dette er et spesielt funn. Vi kjenner til fire andre liknende langtufter i Mandal og omegn, men bare ett av funnene er på øyene i skjærgården, sier Frans-Arne Stylegar, fylkeskonservator i Vest-Agder fylkeskommune, til Lindesnes avis.

Kan være vikinghus

Onsdag denne uka fant Stylegar og Svein Berge ruinene av en såkalt langhustuft, et hus som er 10-12 meter langt og fire-fem meter bredt, på Færøy i skjærgården i Mandal. Funnet skal være fra folkevandringstiden eller vikingtiden.

— Dette er ingen stor gård. Det har vært noen husdyr, men næringen har nok hovedsakelig bestått av fiske og fangst, forklarer han til avisen.

Mulige utgravinger

Det kan nå være aktuelt å foreta arkeologiske utgravinger i området.

I Daumannsbukta på Færøy ble det også funnet et gravsted. Trolig ble det her skyldt i land hollandske sjøfolk som hadde forlist på 16-1700-tallet, noe som trolig har gitt bukta det karakteristiske navnet.

— Det dreier seg om to-tre graver som trolig er gravene til omkomne sjøfolk. På den tiden kunne ikke sjøfolk begraves på kirkegården når det var usikkert hvilken religion den avdøde tilhørte, forteller Stylegar.