— Jeg har kalt inn fau (foreldrerådets arbeidsutvalg, red. anm.) til møte på onsdag, for å sørge for at alle får god informasjon om følgende av streiken. Vi må avklare hva foreldre kan bidra med på frivillig basis når det gjelder å hjelpe elevene med skolearbeid. Dersom spillereglene i arbeidslivet ikke tillater at vi får disponere undervisningslokaler på skolen, må vi bare finne alternative lokaler eller ta i bruk private hjem, sier Arild Storm Larsen, Fau-leder ved Grim skole.

— Jeg kan ikke se noen forskjell på at foreldre hjelper barna sine med lekser hjemme, enn om det organiseres felles opplegg for hele klasser eller mindre grupper på dagtid. Det er ikke elevene som er i streik, men lærerne, sier han.

Hva mener du om lærerstreiken? Diskuter på Fædrelandsvennens Facebook-side!

- Streikebryteri

Lokallagsleder Arnulf Andersen i Utdanningsforbundeti Kristiansand mener det er uakseptabelt dersom foreldre får undervise i skolens lokaler.

Lokallagsleder Arnulf Andersen i Utdanningsforbundet i Kristiansand mener foreldre som underviser hverandres barn vil være streikebryteri. Foto: Kjartan Bjelland

— Det vil være et klart streikebryteri dersom noen overtar jobben vi skulle gjort. Dersom det ikke skulle være utdannede lærere som har gått over i andre yrker, vil dette jo også være ukvalifisert arbeidskraft. Det vil forundre meg om rektor og kommunen som skoleeier åpner opp for dette. Det handler også om elevenes sikkerhet og taushetsplikt til de som arbeider i skolen, sier Andersen.

Det vil være et klart streikebryteri dersom noen overtar jobben vi skulle gjort.

Rektor Leif Otto Torjusen sier det under ingen omstendigheter blir aktuelt å stenge Grim skole når et flertall av de ansatte fra torsdag kan være i streik. 10 lærere, noen assistenter og fagarbeidere vil fortsatt være på jobb.

— Vi vil ikke kunne be lærere som ikke er i streik om å undervise klasser de normalt ikke skulle hatt. Dermed vil noen elever kunne få mye undervisning, mens andre lite eller ingenting. Det har vært sett på muligheten om å komprimere undervisningen for at elevene skal slippe å få et langt opphold midt på dagen, men det blir nok vanskelig å organisere, sier Leif Otto Torjusen.

Les også:

Undervisningsplaner

I motsetning til de tre ungdomsskolene i Kristiansand som ble berørt av første streikeuttak, har elevene ved Grim skole fått bøker og planer for hvilket stoff de skal gjennomgå de neste seks ukene. Det gjør at fau-lederen tror det vil bli enklere for foreldrene å bidra til å gi elevene mest mulig undervisning.

— Det vil være spesielt viktig å sikre at elevene i 10. klasse ikke får for store hull i undervisningen, og jeg mener det vil være viktig å komme i gang så fort som mulig. I en klasse vil det være minst 50 foreldre og mange ressurser å spille på, sier Arild Storm Larsen.

En leser mener at lærerene ikke bør klage over arbeidstiden. Hva mener du? Diskuter her!

- Usympatisk handling

Hovedtillitsvalgt Arne Fjermeros i Utdanningsforbundet i Kristiansand kaller det en usympatisk handling av foreldre som går inn og overtar lærernes jobber.

— Dette vil vi ta opp i streikekomiteen på tirsdag, sier han.

Rektor ved Grim skole sier han vil overlate til kommuneadministrasjonen å ta stilling til om foreldre kan få undervise i skolens lokaler.

— Det er utrolig positivt at foreldre engasjerer seg til elevenes beste, men vi må samtidig ikke trå over noen grense i forholdet til den ene part som er i arbeidskonflikt, sier Leif Otto Torjusen.

Vil samle elever

Dersom lærerstreiken skulle bli langvarig ønsker Elevorganisasjonen å hjelpe elevene med råd og veiledning.

— Vi planlegger å invitere de streikerammede elevene til en samling for å informere dem om hvordan de bør forholde seg. Mange elever ved skoler som ble rammet allerede ved skolestart har hatt store problemer med å få god nok informasjon om hva de kan og bør lese på egen hånd, sier leder Rikke Gundersen i Elevorganisasjonen i Vest-Agder.Hun sier at selv om Elevorganisasjonen støtter lærerne kamp for å få en god arbeidsavtale, så er de bekymret for hva konsekvensene kan bli for elevene. Mange elever er helt avhengig av støtte og hjelp fra lærere for å kunne tilegne seg kunnskap.

Leder av Elevorganisasjonen sentralt, Benjamin Myrstad, sier til VG at elevene ikke vil få det lovfestede antall timetall dersom det blir to eller flere streikeuker i starten av skoleåret.

Holder flere ungdomsskoler åpne

Ved skolestart holdt tre ungdomsskoler i Kristiansand stengt, men ved neste streikeuttak blir det annerledes,

Dersom arbeidskonflikten mellom lærerne og KS vedvarer vil to nye ungdomsskoler i Kristiansand bli berørt fra torsdag. Det ser imidlertid ut til at både Grim og Fiskå vil holde skoleportene åpne, men da med sterkt redusert undervisning. Samtidig går det mot at Oddemarka kan ta imot elevene igjen etter å ha holdt stengt siden skolestart.

Ved Oddemarka er 39 av 44 lærere i streik, og rektor Rune Heggdal håper nå å kunne åpne skolen slik at 445 elevene i første omgang får utdelt bøkene. Han er likevel klar på at ingen skal gjøre jobben som de streikende normalt ville ha gjort.

Fra torsdag tas 38 lærere ved Grim skole ut i streik, mens 10 og noen fagarbeidere og assistenter fortsatt vil være på jobb. Skolen har 435 elever.

Ved Møvig skole har rektor Marit Faanes bare fire lærere, to fagarbeidere og en kontoransatt til å hjelpe seg med å ta seg av 275 elever, når resten av arbeidsstokken fra torsdag kan være i streik.

Verken Fiskå eller Havlimyra vil ha nok ansatte til å holde åpent. Begge skolene vil likevel sørge for at elevene får utdelt bøker.

Les også:

— Elever får ikke god nok informasjon

Dersom lærerstreiken skulle bli langvarig ønsker Elevorganisasjonen å hjelpe elevene med råd og veiledning.

- Vi planlegger å invitere de streikerammede elevene til en samling for å informere dem om hvordan de bør forholde seg. Mange elever ved skoler som ble rammet allerede ved skolestart har hatt store problemer med å få god nok informasjon om hva de kan og bør lese på egen hånd, sier leder Rikke Gundersen i Elevorganisasjonen i Vest-Agder.

Hun sier at selv om Elevorganisasjonen støtter lærerne kamp for å få en god arbeidsavtale, så er de bekymret for hva konsekvensene kan bli for elevene. Mange elever er helt avhengig av støtte og hjelp fra lærere for å kunne tilegne seg kunnskap.

Leder av Elevorganisasjonen sentralt, Benjamin Myrstad, sier til VG at elevene ikke vil få det lovfestede antall timetall dersom det blir to eller flere streikeuker i starten av skoleåret.