Sogneprest Helge Spilling og kateket Kjell Olav Haugen med Grimstad-Posten fra 17. mai 1914, som var i sylinderen. Foto: Baard Larsen
Med 38 års fartstid i menigheten fikk kateket Kjell Olav Haugen æren av å åpne tidskapselen. Foto: Baard Larsen
Mange kirkegjengere ville se nærmere på bilder, blader, aviser og brev som lå inne i sylinderen fra 17. mai 1914. Foto: Baard Larsen
Sogneprest Helge Spilling, kateket Kjell Olav Haugen og biskop Stein Reinertsen med tidskapselen fra 1914. I bakgrunnen ses et banner som stammer fra 17. mai for 100 år siden. Foto: Baard Larsen

— Jeg forventet at det skulle være noe om 100-årsjubileet for grunnloven i 1914 i kapselen, men ante ikke hva, sier Haugen.

Foran en fullsatt kirke har han nettopp åpnet sylinderen som har vært gjemt i kirken i 100 år.

Historisk viktig

— Den inneholdt program fra feiringen for 100 år siden, protokoll fra komiteen og en del bilder, som er viktige bidrag med tanke på historisk dokumentasjon av grunnlovsjubileet i 1914, sier kateketen.

Et flere meter langt banner som har vært brukt under 17. mai-feiringen i 1914, opptok mest plass i sylinderen.

— Vi må se på mulighetene for å få utstilt gjenstandene. Og så må vi få laget en ny kapsel, som kan åpnes om 100 år, legger sogneprest Helge Spilling til.

Familiær arv

Elin Lofthus og søsteren Astrid Lorentzen Urdahl hadde tatt turen til Fjære kirke med ekstra stor spenning søndag.

— Det var min manns farfar, Klemet Lofthus, som sørget for at Fjære kirke ble renovert. Han var også med i 17. mai-komiteen og en av mennene bak tidskapselen, forteller Lofthus.

— En flott ramme rundt gudstjenesten i dag, med åpning av tidskapselen. At det var så mye av historisk verdi som kom fram, er artig, sier biskop Stein Reinertsen.