Sykehuset opplyser at alle planlagte operasjoner innstilles mandag på grunn av av ødeleggelsene. Pasientene dette gjelder er kontaktet, eller forsøkt kontaktet.

Regnvannet har fosset inn på sykehuset. Foto: Sondre Steen Holvik

Vannet har ødelagt strømforsyningen til røntgenavdelingene og gjort skader i serverrommet til de to CTene og en MR ved sykehuset.— Alle operasjoner i dag, og sannsynligvis tre dager fremover, er avlyst foreløpig. Årsaken er at serveren til røntgenmaskinene er kollapset. Det er det kritiske for oss akkurat nå, sier fagdirektør Per Engstrand til Fædrelandsvennen.

I natt ble én pasient sendt videre til Arendal. Sykehuset tar mandag morgen imot fødsler, men ikke pasienter ved akuttmottaket som fortsatt er stengt.

Det holdes nå et beredskapsmøte ved sykehuset.

Det skal nå besluttes hvordan traumeberedskapen og akuttberedskapen skal organiseres de kommende dagene.

Er du rammet av oversvømmelsen på sykehuset? Kontakt Fædrelandsvennen på telefon 03811 eller send e-post til tips@fvn.no

Har ledet bort vannet

— Nå på morgenen er jobben vår å suge opp det vannet som fortsatt ligger på gulvene inne i sykehuset, sier brannmester Gunnar Pedersen i Kristiansand brann- og redningsvesen.

Flommen oppstod søndag kveld fordi en avrenningskum i Arenfeldts dam like bak sykehuset gikk tett. Dermed rant vannet over og flommet rett inn i sykehuset. Store deler av kjelleretasjen var i løpet av kort tid fylt med vann.

I natt har brannvesenet klart å lede vannet fra dammen i en annen retning, slik at det ikke renner inn i sykehuset lenger.

På det verste stod vannet 70-80 centimeter opp på veggen i underetasjen på sykehuset.

Les mer:

— Men vannet stod jo to meter opp på vinduene utenfor, så hvis vinduene hadde knekt, hadde vi fått enda større vannmengder innvending, sier Pedersen.

- Overrasket

Beredskapsleder Sigurd Paulsen i Kristiansand kommune sier han er overrasket over oversvømmelsen på sykehuset.

— Jeg ønsker å få klarhet i hvorfor det skjedde, hvorfor det kom så mye vann rett inn mot sykehuset. Dette er noe vi bør unngå, sier Paulsen.

Han har ikke noe godt svar på om hendelsen kunne ha vært avverget.

— Det er umulig å si.

Beredskapslederen kan ikke huske at det er kommet så mye vann inn på sykehuset tidligere.

— Det kom mye regn over en kort periode søndag, men det var ikke ekstremvær. Vi må kunne takle slikt regnvær. Men nå må vi se på om vi er sårbare hvis det kommer for eksempel dobbelt så mye regn som søndag, sier han.

Situasjonsmøte klokka 07

Informasjonssjef Rune Nesdal Jonassen sier det blir et situasjonsmøte klokken 07 på sykehuset for å få status på situasjonen. Men strømmen er satt på igjen ved tre av avdelingene, mens røntgenavdelingen fortsatt er uten strøm. Akuttmottaket er også fortsatt stengt.

_18A3954.jpg Foto: Sondre Steen Holvik

Pasientene ved avdelingene som var uten strøm ble søndag kveld flyttet til andre avdelinger som ikke var rammet av strømutkoblingen.Etter møtet klokken 07, vil sykehuset komme med mer informasjon om skadeomfang og konsekvenser flommen vil få for pasientbehandlingen utover dagen.