Oddbjørn Hagen (V) er kritisk til deltidsregimet i Vennesla. Foto: Arkiv

— Det er klart jeg er bekymret. Kommunen har mislykkes i arbeidet mot deltidsstillinger, sier Venstre-politiker Oddbjørn Hagen til Fædrelandsvennen.

— Politikere, administrasjon og tillitsvalgte har stått for en utvikling gjennom flere år som har gjort det svært utfordrende for driftsenhetene å gi en god og forsvarlig tjeneste, sier Hagen, som løftet temaet under kommunestyremøtet forrige uke.

Følg Fædrelandsvennen Vennesla på Facebook!

Her kommenterte han de siste tallene for deltidsstillinger på Venneslaheimen:

Mer deltid

• Antallet fast ansatte (inkludert faste helgestillinger) har økt fra 122 til 154 i perioden 2012- 2014. • Faste helgestillinger har økt fra 35 til 45. • Fra i fjor har den gjennomsnittlige stillingsprosent per ansatt falt fra 54 til 51 prosent.

Oddbjørn Hagen (V) er kritisk til deltidsregimet i Vennesla. Foto: Arkiv

Og i samme periode har omsorgssenteret stadig brukt mer penger enn budsjettert. Budsjettavviket har vokst fra rundt 1,5 millioner kroner i 2011, til 2,5 millioner i 2012 og til 3,5 millioner i fjor.Økt bemanning på kveld og i helg, økte utgifter på kortidsplasser og på bemanning som følge av ressurskrevende brukere får skylden i kommunens årsrapport.

Sammenheng

Men Oddbjørn Hagen mener også at økningen i deltid er en årsak.

— Større og færre stillinger ville nok hjulpet på økonomien. Med mange små stillinger, som ofte besittes av studenter og andre uten mye erfaring, er det vanskeligere å håndtere vanskelige situasjoner. Og uten faglig trygghet, så er du mindre effektiv på jobb, sier han.

Hagen, som selv leder hjemmetjenesten i Songdalen kommune, peker på den lave prosentsatsen på faste stillinger som en stor, faglig utfordring.

— Nesten én av tre fast ansatte jobber kun helg, og 45 helgeansatte deler på litt over sju årsverk. Det må være kjempeutfordrende å gi gode tjenester i en slik situasjon, når bemanningen er lavest, servicetilbudene er stengt og ledelsen er borte. De med store stillinger må bruke for mye av sin tid og energi på oppfølgning og veiledning av de mindre erfarne, og det svekker fokuset på brukerne.

Færre ansatte

Hagen mener mye kan løses ved å redusere antall ansatte.

— Lengre vakter vil hjelpe, eller at ansatte jobber flere helger, for eksempel tre helger på åtte uker. Personalet må utfordres på den komfortable ordningen med å jobbe hver tredje helg.

— Politikere, ledere og tillitsvalgte må tørre å sette seg mål om minst 70 prosent gjennomsnittstilling i løpet av et par år. Det vil si minst 40 færre ansatte til å dele på årsverk og helger på.

Varaordfører Berit Kittelsen (Ap) har snakket om samme tema i mange år.

— Ufrivillig deltid gjør at vi mister kontinuitet, kvalitet i tilbudet, og det er samtidig en likestillingssak. Det jobber hovedsakelig kvinner i disse stillingene, og de må ha arbeid de kan leve av.

— Og småstillinger hemmer effektiviteten, sier hun, og presiserer at endringer i arbeidsforhold må skje i samarbeid med ansatte og fagforeninger.

Undersøker

Det er satt ned en arbeidsgruppe som skal se på nye turnusløsninger for å få ansatte opp i stillingsbrøk.

— Det kan være aktuelt å prøve flere helger i samme turnusperiode, eller utvide helgevaktene til 12-timers vakter. Det er politisk vedtatt at vi skal forsøke å få folk opp i større stillinger, sier kommunalsjef for helse og omsorg, Ragnhild Bendiksen.

Hun sier det er satt inn ekstra stillinger på helg og kveld ettersom det har blitt flere brukere. Hun vedgår at kommunen kan ha vært for ettergivende for enkelte i 100-prosent stilling som jobber mindre enn tredje hver helg, som øker behovet for helgestillinger.

— Noen jobber ikke helg i det hele tatt. Vi må være mindre rause med å gi fritak for helg, sier Bendiksen, som mener at overforbruket på Venneslaheimen skyldes andre faktorer.

— Langt flere korttidsplasser og flere ressurskrevende pasienter har mye å si, mener hun.