Innbruddet skjedde natt til onsdag 9. desember i fjor på en skraphandler i Kvavik indistriområde i Lyngdal.

To rumenske menn på 24 og 29 år, samt en tysk mann på 29 år, klippet over hengelåsen til en kjøreport og rev av bølgeblikksplater i et hjørne av et lagerbygg.

Fra lagerlokalet stjal de to tønner messing, cirka 100 kilo kobber og nikkel, 3,5 tønner tomhylser 1,5 tonn kabler, flere arbeidshansker og diverse annet gods.

Verdien på tyvegodset ble ansett til mellom 50.000 og 60.000 kroner.

Tomme for penger

I retten erkjente de tre mennene straffeskyld. De to rumenerne forklarte at de hadde kjørt fra Romania, plukket opp en kamerat i Tyskland, og tatt ferja til Norge. Hensikten med turen hevdet de var å kjøpe skrap.

Men etter kun én dag i landet gikk de tre tom for penger. Da fikk de panikk og brøt seg inn hos skraphandleren.

Her er et bilde av noe av skrapet de tre mennene stjal. Foto: Tollvesenet

I sin fullastede Mercedes-Benz varebil ble de stoppet på ferjekaia i Kristiansand. Da var kjøretøyet lastet slik at det hadde en totalvekt på 4750 kilo. Lovlig totalvekt på bilen var 2800 kilo.

Dømt til fengsel

I Lister tingrett ble 24-åringen fra Romania dømt til fengsel i 90 dager. Bilen hans, en 1995-modell Mercedes-Benz varebil som var gått 300.000 kilometer, ble inndratt.

29-åringen fra Romania ble også dømt til fengsel i 90 dager. Den 29 år gamle tyskeren ble dømt til fengsel i 120 dager, i tillegg til at han ble dømt før å ha kjørt bilen med en totalvekt på nesten to tonn mer enn det som var tillatt. Han får heller ikke kjøre motorvogn i Norge de to neste årene, og må avlegge førerprøve for å få kjøre bil i Norge igjen ved en senere anledning.

Alle tre ble også dømt til å betale 10.000 kroner i erstatning til eieren av skraphandelen.