Lyngdalskuas lederbjelle ble overrakt kommunalminister Jan Tore Sanner av ordfører Jan Kristensen. Foto: Kjartan Bjelland

Det sier ordfører Torhild Bransdal (KrF) til Fædrelandsvennen. Det er når kommunereformen står på dagsorden at det humres over venndølenes skepsis.

— Det skjedde på det siste møtet mellom knutepunktkommunene, og senest her i dag, fortsetter hun.

For tirsdag stilte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner på Vest-Agders ordfører- og rådmannskonferanse i Lyngdal for å snakke om den forestående reformen, og han innledet med å skryte voldsomt av Sørlandet. Han fortalte om NODE-bedriftene han hadde besøkt om morgenen, og tilføyde:

— Der møtte jeg også en kar fra Vennesla som var for kommunereformen!

Den påfølgende latter i salen synes Bransdal er støtende:

— Den kommer fordi vi har tillatt oss å være kritiske i denne prosessen, sier hun, og stusser litt over Sanners kommentar.

Hun understreker imidlertid at hun synes kommunalministeren holdt et svært godt innlegg der han redegjorde for intensjonene bak den gigantiske reformen.

Lokaldemokrati under press

— Kommunereformen handler ikke om å endre Norge, men at Norge er forandret, sa Sanner, og poengterte at dagens struktur ikke er tilpasset den nye virkeligheten:

Tirsdag stilte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner på Vest-Agders ordfører- og rådmannskonferanse i Lyngdal for å snakke om den forestående kommunereformen. Foto: Kjartan Bjelland

— Vår utfordring er at lokaldemokratiet er under press, dels fordi staten styrer kommunene mer og mer, dels fordi det er så stor forskjell på kommunene. Størrelsen varierer fra Utsira med 211 innbyggere til Oslo med 630.000, sa Sanner.- Hvis demokratiet skal måles i antall kommunehus, ville Frankrike med sine 37.000 rådhus være verdens beste demokrati, fortsatte han.

Og føyde til:

— Men der har ordførerne omtrent like mye makt som formannen i en lokal tennisklubb. I Norge har kommunene et veldig bredt ansvar og slik ønsker vi det skal være, sa han.

Utenfor kontroll

Han viste til at kommunene er blitt tilført mellom 20 og 30 arbeidsoppgaver siden den forrige kommunereformen i 1965, og at mange kommuner er for små til å løse disse alene. De håndteres derfor gjennom en mengde interkommunale selskaper som er utenfor demokratisk kontroll.

Også i Agderfylkene er forskjellene store, og Sanner sier til Fædrelandsvennen at ulikhetene mellom kommunene generelt sett er den største utfordringen i arbeidet med kommunerformen:

— Vi har på den ene siden byregioner i sterk vekst der det er viktig å legge til rette for nye boliger og næringsliv. På den andre siden har vi små kommuner som sliter med små, sårbare fagmiljøer. Dette er store forskjeller som vi må ta hensyn til.

Han vil imidlertid ikke være konkret på hvordan han mener Agder best bør slå sammen sine kommuner.

— Nå er jeg opptatt av at det skal være gode lokale prosesser.

- Krevende sak

Men hans lille bemerkning før foredraget vakte altså latter på Venneslas bekostning, og til den har Kristiansands varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) følgende kommentar:

Lyngdalskuas lederbjelle ble overrakt kommunalminister Jan Tore Sanner av ordfører Jan Kristensen. Foto: Kjartan Bjelland

— Det var litt sleivete. Jeg synes Vennesla har gått inn i diskusjonen på en åpen og god måte. Reformen er en krevende sak, og jeg har heller ikke konkludert på hvilken løsning som er best for våre kommuner.Jan Tore Sanner har følgende forklaring på bemerkningen:

— Denne bemerkningen fra meg skyldtes utelukkende at jeg møtte en som jobbet på Andøya og bodde i Vennesla, og som var for kommunereform. Det lå ikke noe annet i det.

- Oppfattet som vennlig

— Jeg hørte Sanners bemerkning med andre ører, og oppfattet det som en vennlig kommentar og ikke latterliggjøring.

Det sier fylkesmann Ann Kristin Olsen til Fædrelandsvennen. Også hun understreker betydningen av å vise hverandre respekt i denne prosessen, men sier det også må være lov å være uenige:

— Det er ikke feil at det kan spisse seg til. Harmoni har ikke alltid den høyeste verdi, sier hun.

— Vi er i en interessant prosess som handler om hvordan vi i fremtiden kan gi folk de beste tjenester. Det krever tillit og dialog, og det må vi klare, understreker Olsen.

I sin innledningstale siterte hun den franske filosofen Voltaire for å slå an tonen i reformarbeidet:

— Den fornemste egenskap av alle er å forene fornuft med begeistring!