— Prestasjonsmessig er dette det råeste som er blitt gjort på Kristiansand-Hovden noensinne. Ingenting er i nærheten. Dette er deres tredje forsøk, og det krever enorm mental styrke etter to mislykkede forsøk, sier Tom R. Hansen, en av rittets ekspertkommentatorer og tidligere sportssjef i Kristiansands Cycleklubb.

Flere lag hadde på forhånd et uttalt mål om å bryte drømmegrensen på fem timer under Color Line Tour som ble arrangert lørdag formiddag. På forhånd lå det an til en hard kamp mellom Team Kjekkas fra Østlandet og sørlandslagene Catsj og Sub Region Sør.

Les: Vi fulgte rekordforsøket direkte

Styggfort i siste del

Men det ble tidlig klart at Catsj hadde et godt grep om konkurrentene, og etter hvert ble det store spørsmålet var om laget klarte å bryte drømmegrensen på fem timer. Før de tøffeste stigningene fra Valle og opp de seks siste milene mot målgang på Hovden, lå Catsj ett minutt bak skjema. Men laget hadde godt med ryttere opp bakken og på den siste strekningen tok de inn Team Kjekkas som startet hele ti minutter foran.

— Vi har fått meldinger om at Catsj-rytter Christian Wulff har sluppet i bakkene. Når vi vet hva slags hinsides vilje den mannen har, er det nødt til å gå styggfort, mente speakeren ved målgang på Hovden.

Og styggfort gikk det. Den nye rekorden lyder på 4 timer, 55 minutter og 9 sekunder, og ble basert på de ti første rytterne fra laget.

— Det var en fantastisk opplevelse. Jeg følte vi hadde god kontroll og hadde folk med sekunderte oss med tavle hele veien. Mye av grunnen til at vi lykkes i år er et jevnere lag, mente Ove Fuglestveit, Catsj-rytter fra Marnardal.

Les: Han kom først til Hovden

- Ufattelig glede

I målområdet var det enorme jubelscener blant sørlendingene på det rekordraske laget.

Kaptein Kenneth Fladeland Solheim var stolt av både seg selv og lagkameratene.

— Endelig sadd an. Vi har jobbet hardt et par år for å nå dette målet. Vi fikk en del regn og våt asfalt på vei opp dalen, men laget viste en enorm disiplin, hjerte og ro. Vi gikk ikke for fristelsene og holdt oss til planen. Når vi passerte Team Kjekkas mot slutten så eksploderte vi. Akkurat nå føler jeg en ufattelig glede, sa Solheim.

Catsj 4:59:59 feide i mål på rekordtiden 4:55:09. Ingen har syklet raskere de 212 kilometerne fra Kristiansand til Hovden. Lagkaptein Kenneth Fladeland Solheim jubler ved målgang. Øystein Sylta i midten helt fremst.

— Er nok glad det er over

Bak prestasjonen ligger det store mengder med trening.

— Med tanke på hvor mye trening som ligger bak, vil jeg tippe familiene er glade for at dette løpet nå er over, sier Tom R. Hansen.

Det kan Ove Fuglestveit bekrefte, mens kona og sønnene står i målområdet like i nærheten og smiler.

1615 høydemeter

— Fra september til jul har jeg trent 10-12 timer i uka. Etter nyttår har jeg økt til 15-20 timer. Det er nok godt at jeg kommer i mål nå, sier han.

I år er det 15. gangen Color Line Tour går fra havna i Kristiansand til Hovden. Kraftprøven på 212 kilometer med en total stigning på 1615 meter. Rundt 1400 syklister deltok i år.