Ved midnatt opplyste Jernbaneverket at det skadede godstoget var fjernet, og at togtrafikken på Sørlandsbanen vil gå som normalt natt til fredag og fredag morgen.

Brannmester Jerry Remme i Setesdal brannvesen sier at det har vært en brann i et lokomotiv på Sørlandsbanen. De to lokførerne kom seg ut ved egen hjelp.

Brannvesen og politi er på plass i Iveland, etter melding om brann i et lokomotiv på Sørlandsbanen. Foto: Kjetil Nygaard

Da brannvesenet kom fram, måtte mannskapene stå og se på brannen en halv time, før faglederen fra Jernbaneverket ankom for å slå av strømmen.

Lynnedslag

Alt tyder på at brannen startet som følge av lynnedslag.

Brannen i lokomotivet startet like før klokken 20. Foto: Kjetil Nygaard

— Lokførerne forteller om ekstremt mange lyn helt fra Nelaug til Vatnestrøm. De hadde problemer over en lengre strekning, før toget stoppet helt og begynte å brenne, forklarer Remme.

Godstog

Brannen startet like før klokken 20.00 torsdag kveld. Godstoget sto like nord for Voss vannfabrikk på Vatnestrøm.

— Vi er nokså sikre på at det var lynnedslag som var årsak til brannen. Det meldes om et smell og kraftig med gnister, og det oppsto brann i lokomotivet. Vi snakker om et godstog på noen hundre meter, opplyser pressevakt Thor Erik Skarpen i Jernbaneverket.

Ifølge brannvesenet skal det har vært en mindre brann i lokomotivet. Det var ikke fare for at brannen skulle spre seg til omgivelsene.

Det var fullt på toget som frakter passasjerene fra Nelaug til bussene i Arendal Foto: Anne Bystadhagen

Det ble rekvirert et annet lokomotiv for å transportere det brannskadede lokomotivet bort fra stedet torsdag kveld.

Sørlandsbanen stengt

Anne Bystadhagen, Ap-politiker fra Vest-Agder, fortalte at hun skulle hjem med et passasjertog fra Oslo torsdag. Toget ble stoppet på Nelaug. Det var kraftig regn og omfattende tordenvær i området.

— Alle passasjerene er nå på vei med toget på Arendalsbanen til Arendal. Det er stappfullt her, sa hun torsdag kveld.

Pressevakt i NSB, Liv Eggebø, fortalte at omlag 130 passasjerer var på vei til Arendal.

Der ventet buss og taxi videre til Kristiansand. Passasjertoget skulle kommet til Kristiansand klokken 19.57 og Stavanger 23.12. For passasjerer som skulle videre vestover, ventet et tog i Kristiansand.

Eggebø sier at toget som skulle kommet til Kristiansand klokken 21.57 ble stoppet i Gjerstad. Det ble satt opp buss fra Gjerstad til Kristiansand.