Onsdag møttes partene i Forliksrådet.

— En beskyldning om rasisme er en veldig grov beskyldning. Ali fremstiller meg som en kriminell person. Hvis jeg står for rasisme, så kan jeg dømmes etter rasismeparagrafen 135 a til tre års fengsel, sier Arne Tumyr til Fædrelandsvennen.

Den profilerte islamkritikeren gikk i vår av som mangeårig leder av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN). Han leder nå lokalavdelingen i Agder.

Bakgrunnen for tvisten med imam Akmal Ali fra Muslimsk Union Agder er et intervju med NRK Sørlandet i april.

Ali forklarte der hvorfor han ikke ønsket å møte Tumyr i en debatt:

— Han bygger hele sin virksomhet på rasisme, hat, propaganda og mye løgn. Han er aldri villig til å høre på andre. Derfor kan vi ikke ha noen dialog eller debatt med ham, sa Ali.

Krevde oppreisning

Arne Tumyr har blant annet markert seg med utsagn som ”den Allah-infiserte hjernen må desinfiseres og vaskes med salmiakk”. Flere ganger tidligere har han gått til rettslige skritt når han er blitt koblet til rasisme. Denne gangen leverte han stevning til Kristiansand tingrett og krevde 50.000 kroner i oppreisning fra imamen.

Da Tumyr varslet Akmal Ali om prosessen opplyste han om at kravet kunne bli senket til 30.000 kroner dersom de kunne bli enige utenfor rettssalen.

— Jeg ville gi rabatt dersom han var villig til å erkjenne skyld, sier islamkritikeren.

Tingretten viste saken videre til Forliksrådet, hvor Tumyr hevet erstatningsbeløpet til 75.000 kroner.

Beklager det personlige

Imamen avviser å betale noe som helst til Tumyr, men sier han beklager hvis han har krenket ham personlig på noen måte.

— Jeg beklager at han har oppfattet det slik at jeg kaller ham rasist. Jeg sier ikke at han er rasist, men at hans virksomhet er basert på rasisme. Jeg respekterer Tumyr og min religion lærer meg at jeg må være høflig mot eldre, sier Akmal Ali til Fædrelandsvennen.

— Tumyr har snakket veldig rasistisk, diskriminerende og stigmatiserende om muslimer. Det går ut over våre barn og det er et stort problem for samfunnet. Han gir et veldig negativt og feilaktig bilde av islam, sier Ali.

SIAN-profilen mener imamen misforstår.

— Etter mitt syn har ikke Ali fremlagt noe bevis på at noe av det jeg har sagt har med noe rasisme å gjøre. Når jeg kritiserer og angriper islam opplever Ali det som krenkende - og det mener han er rasisme, men det har intet med rasisme å gjøre, sier Tumyr.

Har fått oppreisning tidligere

Forliksrådet sendte onsdag saken tilbake til tingretten.

— Vi mener at jussen rundt ærekrenkelser er for komplisert til at vi kan avsi dom, sier lekdommer i Randi Haukom i Forliksrådet.

I 2005 vant Arne Tumyr fram mot Human-Etisk Forbund etter rasistbeskyldninger i et leserinnlegg i Fædrelandsvennen. Forbundet ble dømt i tingretten, og måtte betale 30.000 kroner.

I 2012 inngikk Tumyr forlik med Bergensavisen. Avisen beklaget at de ikke hadde dekning for en tittelen der Tumyr ble omtalt som rasist, og betalte ham 30.000 kroner i oppreisning.