1. God infrastruktur er det er det viktigste for oss, og få folk trygt og raskt fram. Vi lover E39 med fire felt fra Oslo til Mandal utført med OPS (offentlig privat samarbeid) på flere av delstrekningene. Ambisjonen er å få igangsettelse av alt i løpet av en tiårsperiode, men konkrete løfter med hensyn til tidfestningen kan vi ikke gi før regjeringen har lagt fram Nasjonal Transportplan til våren. Vi må vente på regjeringens kunnskapsgrunnlag for de neste ti årene før vi kan inngå mer konkrete løfter. Det er litt tidlig å gi alle valgløftene nå. Vi har tenkt å ha valgkamputspill i løpet av valgkampen.

2. Å sikre enda mer kunnskapsutvikling. Sørlandets næringsliv er veldig kunnskapsavhengig, særlig Node. Vi mener det er viktig å stimulere til gode utdannings— og forskningsinstitusjoner. UiA er en viktig leverandør av kandidater, særlig ingeniører, og vi vil styrke bevilgningene til høyere utdanning og forskning som også vil komme UiA til gode. I våre alternative budsjett har vi i alle år økt forskningsbevilgningene også til de institusjonene som ikke var universitet før, som UiA. Men vi er opptatt av at bevilgninger også skal baseres på resultater. Det er viktig for oss å prioritere det som er næringsrettet fordi fremtidens næringsliv er avheng av mer kunnskap og kompetanse. Så lenge Norge ikke skal leve på være billigst, må vi være smartest.

Vi vil gi tilskudd til flere doktorgradsutdanninger og til flere studieplasser for ingeniører på UiA som kommer til å bidra økt konkurransekraft for hele regionen.

3. Trygghet i hverdagen. Vi må ha en handlekraftig politistyrke, og Høyre er klar over at Sørlandet kommer dårlig ut med hensyn til antall politi per innbygger. Særlig utfordring har Sørlandet med dårlig politidekning ved den store befolkningsveksten om sommeren. Sørlandet er også inngangsport for kriminalitet fra andre land, som vi nylig har sett knyttet til hendelsen i Danmark.

Vi vil styrke politiet generelt, og øke bevilgningene til Agder politidistrikt. Det må bli en forståelse for at befolkningstoppen om sommeren også må telle med i uttelling for politidistriktene, men vi har ingen konkrete tall på stillinger ennå. I vårt alternative budsjett i år øker vi med over 300 millioner kroner til politiet. Vi vil sikre at de 750 som utdanner seg på Politihøyskolen faktisk får jobb.