KRISTIANSAND: — Kan man ikke sette ut en container så de kan kvitte seg med søpla? Jeg har vært med å rydde søpla etter romfolket. De måtte ut i hui og hast i 10 kuldegrader, og det var ikke så lett for dem å rydde etter seg, sa Venstres Dag Vige på møte i Kristiansand formannskap onsdag.

— Dette er en kjempevanskelig sak. En container kan kanskje være klokt, både under broa og bak sanitæranlegget var det mye søppel, så dette kan være et bra og enkelt tiltak, svarte Jørgen Kristiansen.

Hele sommer

Høyres Hans Otto Lund syntes det var rart at det først nå er blitt snakk om romfolkets søppel.

— Forsøpling er ikke noe nytt, sånn har det vært i hele sommer langs traseen fra Vesterveibroa ned til Color Line, og det er blitt sendt varsler til teknisk direktør flere ganger. En åpen container kan bli en interessant søppelplass også for mange andre som vil slippe å kjøre til Støleheia, fryktet Lund.

Frps Tor Utsogn var i utgangspunktet skeptisk til å plassere ut en søppelcontainer, selv om han til slutt stemte for det.

— Jeg forstår ikke oppførselen med å la søpla flyte. Når først det skjer og folk ikke rydder etter seg, kan det oppstå smitte, mus og rotter, så kommunen må ta konsekvensen for å ivareta hygiene etc med rydding. Jeg redd for bare å tillate dette, og er mer tilhenger av å si at "dere har mulighet som alle andre EU-borgere som er veldig flinke med å ta jobber, som polakkene, det er der tiltakene må komme, sa Utsogn, og ble raskt minnet på av KrFs Harald Sødal hvordan det ser ut på leirområdene etter festivaler på både Quart og Hove, og Vige la til at Kvadraturen ikke ser spesielt delikat ut verken etter en vanlig lørdagskveld eller etter 17. mai.

Vige presiserte at det er snakk om en lukket conteiner, lik dem som står utplassert i kommunens båthavner.

Jørgen Kristiansen la til at han hadde snakket med sin partifelle, Oslo-byråd Aud Kvalbein (KrF), og hadde fått tankevekkende innspill fra henne.

— Oslo har 2000 romfolk og vi 40. Det setter saken litt i perspektiv. Kvalbein mente at det er ikke nødvendigvis er å gjøre tiggerne en tjeneste å la være å fortelle dem at de som EØS-borgere har plikter i Norge. Det kan bli tveegget sverd å si at "forsøpling er i orden fordi dere er fattige", sa Kristiansen.

Vedtaket om å sette ut en søppelcontainer til romfolket var enstemmig.

Varmestue

Venstres Dag Vige vil også at politikerne i Kristiansand skal sørge for varmestue til romfolket.

— På det verste, da det var kaldest, la de seg inne i toalettanlegget i hauger. I ekstremvær bør det være et rom de kan være i, om så bare et glatt gulv. Jeg vil ikke fremme forslag om det nå, men være i forkant før neste år, sa Vige.

Til det svarte Kristiansen at en sånn sak må diskuteres grundig før en går for det. Han varslet også at KrF diskuterer om Kristiansand bør opprette et vennskapsbyforhold til tiggernes hjemsted.

I Oslo har Frelsesarmeen et tilbud der romfolket kan sove i kortere perioder ved spesielt lave temperaturer vinterstid.

Formannskapet vedtok også å opprettholde meldeplikten for tiggere i Kristiansand.