LOOK TO KRISTIANSAND: Kommunetopper fra Ullensaker, østlandskommune med 32.000 innbyggere som ønsker nytt badeanlegg, lot seg begeistre og inspirere under befaringen i Aquarama tirsdag ettermiddag. Fagansvarlig Eyvind Marcussen fra Asplan Viak forklarer, ved siden av står ordfører Harald Espelund (Frp). Idrettsbassenget fylles nå opp med 4,3 millioner liter vann. Foto: Vegard Damsgaard
50 METER LANGT: Idrettsbassenget fylles nå opp med 4,3 millioner liter vann. Foto: Vegard Damsgaard
SURFEBASSENGET: Her blir det surfebølger, for én person av gangen, voksne eller barn. Kapasiteten er rundt 300 personer i timen. Foto: Vegard Damsgaard
LOOK TO KRISTIANSAND: Kommunetopper fra Ullensaker lot seg begeistre og inspirere av det de så under befaringen i Aquarama tirsdag ettermiddag. Fagansvarlig Eyvind Marcussen fra Asplan Viak viser varmtvannsbasseng for bevegelseshemmede. Foto: Vegard Damsgaard
LOOK TO KRISTIANSAND: Kommunetopper fra Ullensaker lot seg begeistre og inspirere av det de så under befaringen i Aquarama tirsdag ettermiddag. Fagansvarlig Eyvind Marcussen fra Asplan Viak viser varmtvannsbassenget. Foto: Vegard Damsgaard
LOOK TO KRISTIANSAND: Fagansvarlig Eyvind Marcussen fra Asplan Viak viser varmtvannsbassenget til delegasjonen fra Ullensaker. Foto: Vegard Damsgaard
LOOK TO KRISTIANSAND: Kommunetopper fra Ullensaker lot seg begeistre og inspirere under befaringen i Aquarama tirsdag ettermiddag, her fra badelandet. Fagansvarlig Eyvind Marcussen fra Asplan Viak forklarer, ved siden av står ordfører Harald Espelund (Frp). Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: — Hvis ikke vi får spillemidler er det veldig urovekkende, utbrøt varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) da politikerne i kommunalutvalget tirsdag ble oppdatert på milliardprosjektet.

Muligheten for å innkassere hele 35 millioner kroner i statlige spillemidler var én av årsakene til at kommunen selv skulle stå som eier av de offentlige arealene i det storslåtte aktivitetsanlegget ved Bystranda.

Nyheten om Kulturdepartementets kalde skulder mottas som en bøtte isvann i ansiktet.

— Vi må sette trykk mot departementet. Dette kan vi ikke akseptere, det er jo betydelige midler det er snakk om, påpekte varaordføreren, før det ble enighet om at politikerne i Kristiansand nå vil søke bistand fra kolleger i storting og regjeringsapparat.

Senere utdyper Kristiansen:

— Det kan bli en dyr lærepenge å gå glipp av 35 millioneri spillemidler. Det kommer veldig overraskende på det politiske miljø og jegforstår ikke argumentasjonen; det er jo kommunen som eier både hallen ogvanndelen.

- Stor utfordring

Potten fordeler seg med rundt 10 millioner kroner på idrettshallen og 25 millioner på idrettsbassenget. Bystyret har vedtatt en kommunal andel på 543,5 millioner kroner, og i budsjettet har man bakt inn de 35 millionene.

— Hva gjør vi om vi ikke får midlene, spurte Norunn Tveiten Benestad (H).

— Gitt at vi ikke mottar spillemidlene, må de 35 millionene finansieres ved økt låneopptak eller kapitalfond. Det blir en relativt stor utfordring om vi ikke får pengene, svarte økonomidirektør Terje Fjellvang.

Kommunens prosjektleder, Arne Birkeland, mente at man hadde valgt å gå inn i prosjektet med en viss usikkerhet rundt spillemidler. Han viste til at Drammensbadet – som har mottatt spillemidler – også drives kommersielt, men med en litt annen modell.

Skal ikke ha fortjeneste

Anlegget bygges av entreprenørene BRG og Kruse Smith, som eier de private arealene (blant annet hotell) og driftsselskapet Aquarama Service AS. Dermed mener Kulturdepartementet at bestemmelsene om tilskudd ikke er oppfylt, og viser til bestemmelsene for spillemidler:

«Det er et grunnleggende prinsipp at spillemidler ikke skal omdannes til fortjeneste for private fortjenestebaserte aktører. (...) Formålet med prinsippet er å sikre at fortjeneste fra driften av et idrettsanlegg som har mottatt spillemidler kommer det idrettslige formål med anlegget til gode. Med private fortjenestebaserte aktører forstås her aktører som ikke selv ville kunne stå som søker av spillemidler.»

Jobber med saken

Departementet har bedt kommunen oversende selskapets vedtekter for å vurdere om dette er en privat, fortjenestebasert aktør. Det har kommunen nå gjort, samtidig som idrettssjefen i brevet forklarer at uten det offentlig-private samarbeidet ville Aquarama aldri sett dagens lys.

Han poengterer at byens klubber fortsatt skal trene gratis, at idrettsetaten disponerer og fordeler halltiden og at kulturstyret vedtar betalingssatser. Med dette håper man at byråkratene i Oslo kommer på andre tanker.

— Vi har mottatt brevet fra kommunen, men før vi har utferdiget et svar kan jeg ikke uttale meg om saken, forteller seniorrådgiver Åsmund Berge i Kulturdepartementets idrettsavdeling til Fædrelandsvennen. Han antar at endelig svar til kommunen vil foreligge innen en ukes tid.

Den gode nyheten tirsdag var at byggeprosjektet holder seg innenfor kostnadsrammen og blir klart til åpning 22. mars.

Ber om egen bassengpris

Overfor Fædrelandsvennen uttrykker politikerne tilfredshet med den nye prismodellen som Aquarama presenterte for et par uker siden, med ett unntak:

Partier som Ap og Frp etterlyser fortsatt en lavere billettpris for de som kun skal svømme i idrettsbassenget. Dette mener de kan løses med et farget armbånd, noe kommunens idrettssjef har bedt om tidligere.

— Det er ikke i tråd med kommunens folkehelsearbeid om man må velge hele pakken eller ingenting. Jeg tror også det er fornuftig i forhold til at man får større publikumstilstrømning, sier gruppeleder Tor S. Utsogn (Frp).

Aquarama svarer at man har valgt å bygge et helhetlig anlegg uten fysiske skiller.

— Vi har mange tilbud man kan benytte seg av før og etter svømmeturen, vi tror folk får sansen for dette når de kommer inn og ser anlegget, svarer direktør Unni Mesel.

Tirsdag var en delegasjon fra Ullensaker kommune i Aquarama for å studere anlegget. Det samme var en gruppe fra Vennesla dagen før, mens Tromsø har meldt sin ankomst i mars.