AGDER: Tellingen foregår i alle nordiske land, og har fått bred oppslutning. I Norge i fjor ble det registrert 275.780 individer av 120 arter fra 4874 hager. Bare i toppåret 2011 var det registrert fugler fra flere hager.

Petter Zahl Marki, sekretær i Norsk ornitologisk forening Kristiansand og omegn, gleder seg til fugletellingen.

— Jeg gleder meg til denne tellingen, og jeg håper så mange som mulig har lyst til å delta, sier kristiansanderen Petter Zahl Marki (25).Han er sekretær i Norsk ornitologisk forening Kristiansand og omegn, som teller 155 medlemmer fra Kristiansand, Vennesla, Søgne og Songdalen. Marki har vært lidenskapelig opptatt av fugler siden barndommen, og skal fullføre sin mastergrad i ornitologi kommende sommer.

Venter 30 fugler

— Det er veldig koselig med mange fugler på matbrettet om vinteren. Jeg anslår at jeg det vil kommer rundt 30 fugler fra fem-sju ulike arter til hagen min på Tinnheia denne helga, sier Marki.

Han varierer med å legge ut solsikkefrø og meiseboller på fuglebrettet, og er nøye på å rengjøre brettet for å unngå at fuglene blir syke.

— Hvis du først har begynt å gi fuglene mat, bør du fullføre i hvert fall ut vintersesongen. Fuglene lærer seg nemlig fort hvor de får tak i mat, poengterer Marki.

Menigmann som ønsker å registrere arter og individer denne helga kan gjøre det på fuglevennen.no.

Håper folk er ærlige

— Jeg håper og tror at folk er ærlige og ikke skryter på seg for mange fugler. Tallene som kommer inn gir et godt sammenligningsgrunnlag med tidligere år, påpeker Marki og utdyper:

— Nedgangen på antall innrapporterte grønnfinker i fjor tror vi for eksempel kan skyldes en parasitt.

Morten Ree i Norsk ornitologisk forening sier at det er knyttet stor spenning til hvor mange av stamfuglen blåmeis som blir registrert i årets telling:

— Enorme flokker med blåmeis ble registrert ved Falsterbo i Sverige, så hvor mange som er igjen i Norge blir spennende å se, sier Ree til vg.no.