1. Hva er det viktigste du har utrettet for landsdelen i 2015?

2. På hvilket område mener du regjeringen har forsømt seg overfor Sørlandet?

3. Hvilken Agder-sak blir den viktigste å få gjennomslag for i 2016?

Politisk redaktør Vidar Udjus har også trillet terning og gitt politikerne karakterer. Les også:

Ingunn Foss (H), Vest-Agder

Medlem av næringskomiteen

Ingunn Foss (H) Foto: Tone Sandberg

1. Regjeringen og samarbeidspartiene har fått gjennomslag for mange viktige saker for Sørlandet i denne perioden: Fengsel på Agder, veiselskap og E 18/E 39 inn i porteføljen, Mechatronics Innovation Lab (MIL), såkornfond til Agder/Telemark, midler til Stiftelsen Arkivet, SKAP folkehøyskole i Mandal, Teknisk senter i Flekkefjord, tømmerkaier og likestillingsprosjekt. Vi jobber godt sammen på Sørlandsbenken med å fremme lokale saker i de kanaler og på de arenaer som er tilgjengelige.2. Regjeringen har ikke forsømt seg overfor Sørlandet.

3. Viktige saker til neste år blir å jobbe videre med MIL og fiberkabler til utlandet. Jeg har også en god dialog med næringsliv og det politiske nivå som spiller inn nye saker og tar kontakt hvis det er behov for møter med stortingsrepresentanter eller departementer.

Hans Fredrik Grøvan (KrF), Vest-Agder

Medlem av kontroll— og konstitusjonskomiteen,

og transport og kommunikasjonskomiteen

Hans Fredrik Grøvan (KrF) Foto: Tone Sandberg

1. Å få etablert et veiselskap som hadde hele strekningen E 39 Kristiansand — Ålgård som en del av stamveiporteføljen. Av andre saker kan jeg nevne såkornfond plassert i Agder/Telemark, nye stillinger på UiA, nye 20 millioner til MIL (Sørlandslaben) og etablering av SKAP folkehøgskole i Mandal. Ellers opplever jeg et godt samarbeid på Sørlandsbenken om mange viktige saker.2. Regjeringen har gjort mye bra for Sørlandet, men har i liten grad levert på utflytting av statlige arbeidsplasser. Bortsett fra plasseringen av det nye veiselskapet Nye veier, har vi ikke sett noe til regjeringens påståtte strategi om desentralisering av statlige arbeidsplasser. Det gjelder også for resten av landet.

3. Beslutning om fiber fra Sørlandet til Tyskland vil kunne skape grunnlaget for mange nye grønne kompetansearbeidsplasser i landsdelen vår. Derfor vil dette sammen med fullfinansiering av MIL, være de to viktigste sakene å få gjennomslag for i en tid hvor landsdelen virkelig har behov for å skape nye arbeidsplasser.

Åse Michaelsen (Frp), Vest-Agder

Medlem av transport- og kommunikasjonskomiteen

Åse Michaelsen (Frp) Foto: Tone Sandberg

1. I 2015 er disse de viktigste sakene som har blitt vedtatt med min hjelp: Plassering av Nye Veier A/S i Kristiansand, E 39/E 18 inn i oppstartporteføljen til selskapet, fengsel til Sørlandet (Froland og Mandal), skreddersydde midler til Stine Sofie Stiftelsen i Grimstad, sikring av penger til oppgradering av Varoddbroa, sikring av nok planleggingsmidler til E 39, dobling av frekvensen på togavganger mellom Kristiansand og Oslo, vedtatt økt ramme på tømmerkaianlegg (mest ære til KrF her), investeringsmidler til Arkivet, MIL-laben i Grimstad og SKAP i Mandal (Venstre skal ha mest ære her).2. Jeg mener at denne regjeringen har levert historisk for Sørlandet på saker. Men skulle gjerne ha sett flere sørlendinger i ulike sentrale posisjoner.

3. Det aller viktigste nå er å få loset landsdelen igjennom oljenedturen på en god måte slik at vi sikrer arbeidsplasser, vekst og omstilling. Dette arbeidet griper inn i alle komiteene her på Stortinget samt at vi må sikre oss at Sørlandet blir med når pilene peker opp igjen.

Norunn T. Benestad (H), Vest-Agder

Medlem av kirke-, utdannings— og forskningskomiteen

Norunn T. Benestad (H) Foto: Heida Gudmundsdottir

1. Innenfor mitt ansvarsområde: 36 stipendiatstillinger til UiA så langt i 2016-budsjettet. I min periode i utdanningskomiteen har vi nå fått hele 73 stipendiatstillinger til UiA. Sammen med bevilgning til Mechatronics Innovation Lab (MIL) og økt satsing på Regionalt forskningsfond Agder er dette et godt bidrag til forskningen i landsdelen. Midler til SKAP — kreative folkehøyskole i Mandal, og bevilgning til Stiftelsen Arkivets videre utvikling, har også vært viktig for meg dette året. Av andre saker, har felles oppfølging av vei og fengselssaken gitt resultater.2. Jeg vil ikke si at regjeringen har forsømt seg, men jeg skulle gjerne hatt større fremdrift når det gjelder universitetsfinansieringen. Regjeringen har gjort mye for UiA når det gjelder stipendiater og også studieplasser, men her er det behov for mer. Det samme gjelder midlene til MIL.

3. Vi trenger fullfinansiering av MIL. Fortsatt trykk på ressurser til universitetet vårt, og vi trenger å komme så raskt som mulig fra planlegging til gjennomføring av samferdselsprosjektene våre.

Kari Henriksen (Ap), Vest-Agder

Medlem av justiskomiteen

Odd Omland (Ap), Vest-Agder

Medlem av næringskomiteen

(Henriksen og Omland ønsket å avgi felles svar)

Kari Henriksen (Ap) Foto: Tone Sandberg

1. Vi fikk på plass Mechatronics Innovation Lab, eget såkornfond til Sørlandet og midler til Arkivet, noe regjeringen ikke hadde prioritert i sitt budsjett.Vi vedtok å stoppe prosessen rundt sentralisering av tingrettene. Fiberkabel og grønt datasenter jobbet vi for,sammen med alle på Sørlandsbenken.

Odd Omland (Ap) Foto: Tore André Baardsen

2. Den største forsømmelsen over tre år, er at de ikke har startet bygging av nytt fengsel. De tar ikke arbeidsledigheten på alvor, og utviser handlingsvegring i denne saken. Regjeringen følger ikke opp med tilstrekkelige bevilgninger til kommunene generelt, heller ikke i forbindelse med flyktningankomstene. Videre har de ikke sørget for at Fullriggeren Sørlandet får nødvendig bevilgning, de er ikke en gang fullt ut kompensert for pris— og lønnsvekst.3.Skaffe folk arbeid, redusere arbeidsledigheten, starte bygging av fengsel, bli konkrete m.h.t. oppstart av veiprosjekter på E 39, oglegge til rette for oppstart av grønt datasenter.Fullfinansiere utgifter knyttet tilasylsankomstene og sørge for en økonomi som sikrer velferdstjenestene til innbyggerne på en bedre måte.

Freddy de Ruiter (Ap), Aust-Agder

Medlem av helse- og omsorgskomiteen

Freddy de Ruiter (Ap) Foto: Siv Dolmen

1. I opposisjon har man betydelig mindre innflytelse på politikkutformingen, men jeg tror likevel at det at jeg har vært en tydelig stemme og pådriver for sykehusene i Arendal og Flekkefjord har hatt en viss positiv betydning for å beholde og videreutvikle disse viktige tilbudene, selv om ikke alle slagene er vunnet ennå. Vil også trekke fram min pådriverrolle for JLOB (Ja til lindrende enhet og omsorg for barn) og Sammen om nøden (IOGT Norge) som har bidratt til økt oppmerksomhet og økte ressurser til henholdsvisbarnepalliasjon og frivillig arbeid innen russektoren.2. I kampen mot den stigende arbeidsledigheten, som rammer Sørlandet i likhet med Vestlandet aller hardest, satt regjeringen passiv alt for lenge. Tiltakene som så kom var positive, men ikke kraftfulle nok. Et annet område er fordelings— og velferdspolitikken. Skattekutt kommer stort sett de som har minst behov for det til gode og forskjellene øker dramatisk i vårt samfunn. Dette rammer Sørlandet ekstra hardt på grunn av landsdelens levekårutfordringer.

3. Kampen mot arbeidsledigheten, og kampen for å beholde og videreutvikle sykehustilbudene i Arendal og Flekkefjord.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Aust-Agder

Andre nestleder av justiskomiteen

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) Foto: Tone Sandberg

1. I en meget krevende tid for regionen er både penger til testlaben MIL og 300 millioner kroner til et såkornfond for å sikre arbeidsplasser enormt viktig. Likevel tror jeg det viktigste jeg har utrettet for Sørlandet er vedtaket om at det skal bygges nye fengsler med 150 plasser i Froland og Mandal og til sammen ca 60 plasser på Evje.2. Jeg har et meget godt samarbeid med mange av statsrådene og mener ikke de har forsømt seg overfor Sørlandet. Men mange av de viktige sakene vi har fått gjennom har vi fått til i forhandlinger i Stortinget, og der KrF har fått gjennomslag. Så samarbeidspartiene har tatt Sørlandet ut av blindsona og plassert oss sentralt på kartet.

3. Det blir mange viktige saker for Agder i 2016, men jeg tror utbygging av E 39 vestover blir en av de viktigste. Endelig nasjonal transportplan vedtas ikke før i 2017, men saken avgjøres nok i 2016. Svein Harberg (H), Aust-Agder

Leder av familie— og kulturkomiteen

Svein Harberg (H) Foto: Reidar Kollstad

1. Vi har fått på plass viktige saker for landsdelen, spesielt ved å få på plass veiprosjekter i planlegging og oppstart, og vi har fått bekreftet at vår landsdel skal få det første store fengselet. Jeg har også fått gjennomslag for økte tilskudd og gaveforsterking til sentrale kulturinstitusjoner.2. Jeg kan ikke se noen spesielle områder der regjeringen har forsømt seg, men vi har selvsagt også saker som gjelder Sørlandet der vi skulle ønske ting kunne komme fortere på plass. Eksempler på det er finansiering av de nye universitetene, og videre finansiering av MIL.

3. Det viktigste er å følge tett opp finansiering av MIL, og passe på at de saker vi har vunnet frem med i planer, nå blir fulgt opp med gjennomføring.

Ingebjørg Godskesen (Frp)

Medlem av arbeids— og sosialkomiteen

Ingebjørg Godskesen (Frp) Foto: Reidar Kollstad

1. Penger til E 18 Arendal — Tvedestrand og RV 9 har vært viktig for meg. Samt å få legge ned bommen i Setesdalen. Dette er noe jeg har jobbet for i fire år i opposisjon, og deter flott at det nå blir realisert med FrP/H-regjering inkl. samarbeidspartiene. Seks spennende år i samferdsel, gjør at jeg fortsatt kjemper for god infrastruktur på Agder.2. Jeg syntes ikke regjeringen har forsømt seg mot Sørlandet. Vi har aldri fått så mye til Sørlandet tidligere, og det på flere felt enn samferdsel.

3. Fortsatt penger til veiene våre, også E 39, slik at vi kan fortsette planlegging og utbygging og opprusting av veier. Gode, trygge veier er bra for både næringsliv og privatpersoner. Jeg er åpen for innspill og henvendelser fra innbyggerne på alle felt, så bare ta kontakt.