— Hun har sår på tærne som må gro nå, men ellers går det fint med henne. Legene måtte kutte med skalpell for å være sikre på å få bort alt håret, sier mamma Tonje Langeland.

To dager er gått siden hun og samboeren Tor Arild Strand tok med deres 14 uker gamle datter Amanda til legevakten.

Jenta hadde vært urolig, og da Langeland tok en kikk på føttene hennes, forsto hun fort at datteren hadde smerter i den ene foten.

— Rundt tre tær var det viklet fast et hårstrå. Det satt veldig dypt i huden hennes, og tærne var blitt røde. Jeg tenkte at dette skal ikke jeg ta meg av selv, sier Langeland.

Fjernet av kirurger

På legevakten ble samboerparet møtt av en lege som satte bedøvelse i Amandas fot, og fikk fjernet en del hår fra de små tærne. Han var likevel bekymret for blodsirkulasjonen i tærne, og sendte dem videre til akuttmottaket på sykehuset i Kristiansand. Der kunne barnelegen konstatere at hårfjerningen var en jobb for kirurgene.

— Da gikk det ganske mange tanker gjennom hodet mitt, jeg fikk litt hetta. En kirurg kikket på tærne hennes, og deretter kom nok en kirurg. Sammen fikk de bort relativt mye hår, forteller Langeland.

Det øverste bildet viser Amandas fot mens hårstrået fortsatt var surret rundt de tre tærne. Bildet under viser foten etter at kirurgene hadde fjernet håret med skalpell. Foto: Tonje Langeland

Svært uvanlig

Leder ved barneseksjonen på Sørlandet sykehus Kristiansand, Ole Bjørn Kittang, forteller at fenomenet kalles «hair tourniquet», og at tilstanden er relativt sjelden. Etter over 20 år som barnelege har han kun vært ute for det samme en gang tidligere.

Leder ved barneseksjonen på Sørlandet sykehus Kristiansand, Ole Bjørn Kittang. Foto: Reidar Kollstad

— Man tenker gjerne at det er en infeksjon eller noe annet som forårsaker smertene og hevelsen. Når det sitter så stramt og dypt er det vanskelig i det hele tatt å se håret, sier Kittang.Han forteller at spedbarn har tynnere hud enn større barn, og at et hårstrå derfor vil kunne skjære seg dypt ned i huden. Dersom et hår har gravd seg så fast i huden, er det helt riktig å oppsøke legevakten, mener han.

— I verste fall kan det sperre av blodforsyningen, og dersom det da ikke kommer blod ut i tåa, kan den bli ødelagt. Men det er nok mer vanlig at det går bra, sier overlegen.

Følger opp

Mandag var Langeland og datteren inne på en ny kontroll på sykehuset. Der ble det fjernet enda mer hår fra sårene. Nå skal foreldrene følge med på at fargen på Amandas tær ikke endrer seg, og de blir fulgt opp av fastlegen. Langeland er overrasket over at et lite hårstrå kan gjøre så mye skade på en liten fot.

Ti timer etter at hårene var fjernet, så Amandas fot slik ut. Foto: Privat

— Jeg husker at jeg leste om noe liknende en gang, og himlet litt med øynene av det hele. Nå forstår jeg at det faktisk kan skje oss også. De kan jo få på seg hår bare de krabber rundt på tepper, eller vikler hånda inn i håret når man tar dem opp. Jeg tar en ekstra kikk i sokkene før jeg tar dem på nå, forteller Langeland.På sin private facebookprofil har hun delt bilder av datterens fot for å gjøre andre folk oppmerksomme på farene som ligger i løse hårstrå. Nå er det delt over 1700 ganger av kjente og ukjente, og over tusen kommentarer har kommet inn.

— I min aldersgruppe og vennekrets er det mange som har barn, og hensikten med å fortelle om det, var å få også andre foreldre til å passe på. Responsen har vært enorm, sier Langeland.