Slik blir aktivitetsbygget liggende sett fra utsiden av Lasaretthøyden inn mot byen. Odden til høyre skiller Lille Nodeviga fra Store Nodeviga. Foto: Amtedal & Hansen Arkitektkontor
Veggene i første etasje skal ha mye glass, og man skal også kunne se inn om kvelden når det er stengt. Foto: Amtedal & Hansen Arkitektkontor
Aktivitetsbygget blir liggende ved foten av Lasaretthøyden. Foto: Amtedal & Hansen Arkitektkontor
Aktivitetsbygget blir liggende ved foten av Lasaretthøyden. Foto: Amtedal & Hansen Arkitektkontor

— Anbudspapirene går ut i dag, og vi håper at spaden stikkes i jorda 1. november, sier direktør John Olsen ved Vest-Agder-museet.

Sammen med prosjektleder Agnete Kjellin gleder han seg voldsomt over at det som skal bli en museumshavn i Nodeviga nå begynner å ta form.

Da fylkestinget i slutten av juni ga sitt ja, var finansieringen på 14,8 millioner kroner i boks, og i august blir det klart hvem som får anbud på bygging.

Det nye bygget reises innerst i vika der det i dag er parkeringsplass og en forfallen garasje, og skal være et aktivitetshus med hovedvekt på maritime sysler og noe utstillingsvirksomhet.

Lyst og levende

— Totalt blir det på 500 kvadratmeter fordelt på to etasjer. I første etasje blir det glassfasader, og vi ønsker at det skal fungere som et slags museumsmonter også når det ikke er åpent, sier Kjellin.

— Ja, det skal være nesten like moro å gå her klokken 21 om kvelden, for det skal være lys på og folk skal kunne se inn, forklarer Olsen.

Der inne planlegger de blant annet et verksted der plastbåtentustiaster kan flikke på båtene sine. Det kan også bli plass for seilmakeri, repslaging og annet håndverk - i tillegg til ulike utstillinger, og en kafé med enkel servering.

— Vi vil ha en blanding av damask og oljesøl, for det skal være et levende og fleksibelt sted med rom for mange aktiviteter, understreker Kjellin.

— Det skal også være et sted for kurs og events, og vi håper å få til et samarbeid med næringslivet der vi utvikler ulike tilbud, sier de to.

I andre etasje får blant annet Orlogsforeningen plass. Orlogsstua brant ned i fjor, og forsikringspengene herfra dekker mesteparten av kommunens tilskudd.

Klassiske plastbåter

I tillegg til aktivitetsbygg, starter også det første byggetrinnet for selve museumshavna. Det skjer rundt Lille Nodeviga, der det legges til rette for ulike aktiviteter. Utviklingen av småbåthavna i Store Nodeviga kommer senere, og museet vil i samarbeid med kommunen lage en plan for dagens båtplasser.

— Museumshavna vil fokusere på båter produsert fra mellomkrigstiden og framover, med spesiell vekt på klassiske plastbåter, sier Olsen. At folk som eier slike båter kan få båtplass i Nodeviga og inngå i et levende museum, er en av ideene de jobber med.

Nybygget i Nodeviga er bare en liten brikke i Vest-Agder-museets planer som ikke lenger inkluderer flytting av friluftsmuseet fra Kongsgård. Men et helt nytt hovedmuseum skal reises ved Salamanderparken.

— Huset i Nodeviga blir et aktivitetsbygg, og må ikke forveksles med det nye formidlingsbygget, presiserer Olsen.

Når dét skal realiseres er fortsatt i det blå, men årstallet 2020 antydes i planene. Agnete Kjellin er svært glad for at i alle fall én drøm nå blir virkelighet:

— Jeg har jobbet med dette i 14 år, og når spaden stikkes i jorda 1. november, skal jeg stå der. For det hullet vil jeg se!