Når hun nå er på ferie gjør Cecilie Thunem-Saanum selv prioriteringer om hvilke telefoner hun tar og hvem hun ønsker å være tilgjengelig for. Foto: Gry Monica Hellevik

Cecilie Thunem-Saanum trener folk og bedrifter innen blant annet kommunikasjon og tidsstyring på sosiale medier. Hun forteller at mens noen lever med mobilen i hånden, synes andre det er status å logge av i ferien.

— Det har i det siste blitt diskusjoner rundt folk som skriver på sosiale medier at de tar ferie og blir offline fram til august, og så ser man de på sosiale medier to dager etter.

Hun har inntrykk av at de fleste i dag er avhengig av å være på nett, men mener at man ikke trenger å være så drastisk som å gi seg selv mobil- og nettforbud. Med få enkle grep kan du styre din digitale hverdag bedre.

— Det første du må gjøre er å stresse ned. Gjør det noe om du er litt digital? Så lenge det ikke går utover dem du omgås med, sier hun.

Hennes tips til å være tilgjengelig, men likevel ikke forstyrret, i ferien er følgende:

1. Tekst eller surf aldri mens du er i en samtale med andre. Hvis det er en melding du må svare på forklar de du er med at du trenger å svare på en viktig melding. Da møter du større forståelse.

2. Snu mobilen opp ned hvis du har den på bordet, og skru av lyden. Det minker forstyrrelsen.

3. Lag deg digitale tidsmessige soner. I stedet for å svare fortløpende, svar heller i bolker. Når jeg først svarer på meldinger lar jeg de først samle seg opp og så tar jeg meg et kvarter når ungene har forsvunnet på rommet for å leke eller en halvtime etter at ungene har lagt seg.

4. Begrens antall kanaler. Velg deg enkelte kanaler som ikke krever at du er pålogget hele tiden.

5. Se på klokka og lag deg selv en tidsbegrensning. Tiden går fort når man sitter på nett. Unngå å sitte i timevis ved å avgrense deg til et kvarter eller en halvtime.

Et siste tips hun gir er å tenke over hvordan du virker på andre, og hvordan de opplever deg når du sitter på nett.

— Hvor tilgjengelig vil du være og hvem er viktigst å være tilgjengelig for, er viktige spørsmål å ta stilling til for å kontrollere den digitale hverdagen din.