— Taperne er framtida og Venneslas ungdom.

Vennesla er den kommunen i Vest-Agder, utenom Kristiansand, med flest videregående skoler. Bygda har én offentlig videregående skole og to private. Den ene er Øvrebø videregående skole, den andre er Kristen vgs Vennesla.

Konkurransen gjør at vi mister muligheten til økt bredde i studietilbud, særlig innenfor studiespesialisering.. Det betyr at venneslaungdom vil få en smalere ballast og dermed færre muligheter senere i livet. Egentlig er dette kjempealvorlig for bygda.

- Rasere

De to skolene eid av kristne organisasjoner, tilbyr nå studiespesialisering, transport og industriell produksjon og service og samferdsel i konkurranse med Vennesla videregående. De har også linjer og fag som Vennesla videregående ikke har.

— Min hovedfrykt er studiespesialisering. Vi trenger at flere venndøler går den veien når vi skal omstille bygda og øke utdanningen i befolkningen. Nå risikerer vi en konkurranse som kan rasere deler av det offentlige tilbudet. Det vil ikke gagne ungdommen, sier Haus.

— Hva mener du med det?

— Konkurransen gjør at vi mister muligheten til økt bredde i studietilbud, særlig innenfor studiespesialisering.. Det betyr at venneslaungdom vil få en smalere ballast og dermed færre muligheter senere i livet. Egentlig er dette kjempealvorlig for bygda, sier Haus.

En gang i tiden var det fire paralleller på studiespesialisering ved hans videregående skole. Nå er det to igjen. Det bør være tre for å ha god nok bredde i tilbudet.

Alle linjene på Vennesla videregående har færre venndøler på søkerlisten enn det er elevplasser. Klassene fylles med elever fra Torridal og fra andre områder.

— Hadde alle venndøler gått studiespesialisering på min skole, ville jeg hatt elever nok til flere klasser. Da kunne vi opprettet en rekke nye fag, for eksempel språk, forskningsfag og psykologi. Nå risikerer vi at de private plassene vil tappe oss slik at vi mister studietilbud, sier Haus.

Han minner om at den offentlige skolen har et ansvar for å utvikle samfunnet og ansvar for både sterke og svake elever, på en helt annen måte enn private.

640 elever - 875 plasser

I år og neste år er det cirka 640 elever i alderen 16 til 18 år skoleregion Vennesla, Mosby og Strai. Samtidig er det 875 plasser i videregående skole

• Vennesla videregående skole har 530 plasser

Kristen vgs Vennesla har 240 godkjente plasser

• Øvrebø videregående skole har 115 godkjente plasser.

Elevgrunnlaget skal helt ned i 540 mot 2021, før det øker igjen. De to private skolene har sine elevplasser via konsesjon. Den offentlige skolen må endre klasseantall etter behovet.

Også i Kristiansand-regionen blir det færre elever. Samtidig skal her etableres ny offentlig videregående skole i Søgne, også det en konkurrent til Vennesla.

— Lokalpolitikere og fylkespolitikere må se ansvaret sitt. Det var politisk vilje som skapte Vennesla videregående. Det er politisk vilje som skal til for å sikre og utvikletilbudet til elevene, sier Haus.

Sist torsdag var han og orienterte kommunestyret i nesten en time. Han ba politikerne mobilisere for Vennesla videregående skole.

— Men er det så farlig om ungdom velger skole?

— Konkurranse i en situasjon med færre elever, utarmer tilbud og skaper risiko for eksistensen til flere av tilbudene vi har i Vennesla. Mister vi bredden i studiespesialisering, vil det være et massivt tilbakeskritt, sier Haus.

Avviser kritikken

Harald Rønning, rektor Kristen vgs Vennesla. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Denne kritikken og frykten har Thorkild Odd Haus fremført med ujevne mellomrom helt siden vi ble etablert i 2007. Den er feil, sier rektor ved Kristen vgs Vennesla, Harald Rønning.Rønning mener hans skole tilfører bygda et nyttig supplement.

— Rundt ti prosent av våre elever kommer fra Vennesla. Vi tilbyr først og fremst musikk, dans og drama. Da får Vennesla-elever et lokalt tilbud og slipper å reise til Vågsbygd, sier han.

Studiespesialisering-tilbudet mener han ikke blir en stor konkurrent til den offentlige skolen.

— Flere har blitt mobbet eller har ikke funnet seg til rette på ungdomsskolen. De ønsker ofte å bytte miljø og venneflokk. Her er vi et positivt alternativ, sier Rønning som mener alle skoler blir bedre av litt konkurranse.

Rønning kaller det «spesielt» at rektor ved den offentlige videregående skolen fikk fremføre sitt budskap i kommunestyret. Nå ønsker Rønning også å møte kommunestyret.

Slår ring om den offentlige skolen

Torhild Bransdal. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Ordfører Torhild Bransdal (KrF) mener de private skolene i Vennesla er blitt en vanskelig utfordring. Da Fiiladelfia jublet over utvidelsen av Kristen vgs Vennesla, var Bransdal skuffet.— Jeg er for private skoler som et supplement, men det blir et dilemma når de blir så store at de utfordrer kvaliteten i den offentlige skolen, som skal ha ansvar for alle lag av folket, sier hun.

Bransdal minner om at lokalpolitikerne ikke ønsket utvidelse av Kristen vgs Vennesla.

Hun sier det er en kjernesak fremover å sikre og utvide tilbudet ved offentlige Vennesla videregående skole.

Rådmann Svein Skisland kaller opprettelsen av Vennesla videregående skole i 1980 for den viktigste etablering i Venneslas historie etter etableringen av Hunsfos i 1880-årene. Han har lenge kjempet for Vennesla videregående

— I tillegg til konkurransen fra de private, har vi også etableringen av ny Søgne videregående skole som utfordrer Vennesla, sier rådmannen.

Rådmannen mener kampen for Vennesla videregående skole er den viktigste tverrpolitiske oppgaven i Vennesla fremover.