— Jeg vet rett og slett ikke hva jeg skal gjøre. Før ferien fikk jeg høre fra kommunen at det ikke hastet med å utbedre enkelte pålegg, og så sier plutselig barnehageetaten at vi må ut av lokalene omtrent over natta.

Styrer og eier av den private barnehagen i Tveit, Lisbeth Krohn, er fortvilet. Tirsdag var hun sammen med foreldrerepresentant Veronica Garberg i møte med barnehageetaten i kommunen. Der fikk de høre at barnehagens forsikringer nok ikke gjelder siden barnehagens lokaler ikke er godkjente.

Tirsdag kveld var foreldre og barnehagens fire ansatte samlet til krisemøte i barnehagen. Ingen visste da om de neste dag måtte holde barna hjemme.

- Dette er alvorlig

— Det er selvsagt en fortvilende situasjon foreldrene er kommet i, men kommunen kan ikke si ja til å sende barna til lokaler som ikke er godkjent for barnehagedrift. Det er alvorlig at barnehagen har drevet i mange år i lokaler som ikke er godkjent, sier seniorrådgiver Gro Holte ved oppvekstsjefens kontor.

For at ikke 14 barn skal bli kastet på gaten har kommunen tilbudt eieren av den private barnehagen å leie godkjente lokaler i Oddernes menighetshus. Det mener både barnehageeier, foreldre og ansatte er en dårlig løsning.

— Jeg har ikke bil, og vil ikke ha mulighet til å hente og bringe barnet mitt i en helt annen bydel, sier Josefine Neverdal.

Kristina Espegren har sitt tredje barn i barnehagen, og kan ikke få rost den nok. Hun kan ikke forstå at kommunen kan kreve at barnehagedriften opphører midt i et barnehageår.

Kommunen har tilsyn med både offentlige og private barnehager. Før vi kan godkjenne barnehagen etter Lov om barnehager, må det foreligge en godkjenning av bygget både fra Arbeidstilsynet, Miljørettet helsevern og plan- og bygningsetaten.

— Når ingen av disse har gitt sin godkjenning, kan heller ikke vi gjøre det. Dersom det skulle skje en ulykke med et av barna, vil jeg tro at barnehageeier ville få problemer med forsikringen, sier Gro Holte.

Oppgitt huseier

Det er advokat Geir Skivik som leier ut lokalene til barnehagen.

— Som huseier reagerer jeg med vantro på at kommunen har fått det så travelt. Dette handler ikke om barnas sikkerhet, og dispensasjonen for å drive barnehage i disse lokalene gikk tross alt ut så langt tilbake som i 2005. Jeg synes virkelig synd på både foreldre som nå står uten barnehageplass og barnehageeier som har investert store beløp i blant annet barnehagens uteområde, sier han.