Erik 4.jpg

Det var i en debatt med Rema-direktør Ole Robert Reitan, under Arendalsuka, at Listhaug ønsket svar på hvordan og hvorfor maten i Norge har blitt 3,2 prosent dyrere etter sommerens prishopp. Den totale prisnivået i juli var 2,6 prosent høyere enn samme måned i fjor.

— Vi skal gå dette etter i sømmene, for vi mener norske forbrukere betaler for mye for varene. Og når noen av de rikeste i Norge er innenfor matbransjen, da er det grunn til å stille spørsmål. Jeg snakker ikke bare om Reitan som er eier, men også en rekke lokale kjøpmenn rundt om i landet som tjener seg søkkrike, sa Listhaug i det som onsdag ble en nokså heftig debattom matvarepriser og norsk landbruk under Arendalsuka.

Erik 4.jpg

— Stemmer ikkeLokale Rema 1000-kjøpmenn i Agder stiller seg uforstående til Listhaugs uttalelse under debatten.

— Jeg vet ikke hvilken forutsetning hun har for å si det, men hvis tanken er at kjøpmannen tar ut større gevinster fra salget stemmer ikke det, sier Erik Schellhorn, kjøpmann ved Rema 1000 i Sørlandsparken.

Han sier at det å være kjøpmann er en livsstil, og ekstremt mye arbeid.

— Kjøpmenn sloss hver dag for sin omsetning og sitt resultat. Det er ingen tvil om at konkurransen er beinhard og at den aldri har vært så hard som den er i dag, sier Schellhorn.

- Man blir ikke søkkrik på kjøtt

Richard Dovland, kjøpmann ved Rema 1000 Tangen stiller seg bak sin kollega ved Sørlandsparken.

— Uttalelsen stemmer i alle fall ikke overens hos oss. Det er mer kompleks enn som så å drive en butikk. Man blir aldri søkkrik av å selge kjøtt. Det er en tøff bransje.

Rema-sjef Ole Robert Reitan hevdet i debatten at dagligvaregigantens prisøkning i 2014 hadde vært én prosent. Reitan hevdet også at påslaget kjeden tar på alle varer har vært akkurat det samme siden kjeden åpnet i 1979, og at kjeden stort sett hvert år har hatt et resultat på tre prosent.

Offentlig tilgjengelige regnskapstall viser at konsernet de siste tre årene har hatt et resultat på mellom fire og fem prosent, skriver Aftenposten.