KRISTIANSAND: — Dette høres for godt ut til å være sant. Det å tro at Høyre skulle få 40 prosents oppslutning ville i så fall være en sensasjon for de siste 40 årene. Selv om Høyre har gjort det fryktelig godt i det siste tror jeg dette er en måling som ligger utenfor sannheten, sier Jacobsen til Fædrelandsvennen.

Det var Aftenposten som mandag presenterte partibarometeret for januar, foretatt av Respons Analyse. I målingen får Høyre 40,1 prosents oppslutning - en rekordoppslutning de aldri før har hatt, verken i valg eller meningsmålinger. Partiet ville - hvis dette hadde vært valgresultatet - hatt flertall sammen med kun ett av sentrumspartiene, Venstre (6 prosent) eller KrF (4,9 prosent).

Frp faller dramatisk, og er nede på 10-tallet igjen. Opposisjonspartiene kaprer hele 116 mandater.

— Et uvirkelig høyt tall, sier partileder Erna Solberg til Aftenposten.

- Står veldig sterkt

Dag Ingvar Jacobsen mener målingen må være feil.

— Som regel er det fem prosent sannsynlighet for at en måling er helt feil. Jeg tror denne målingen faller innenfor den prosenten, sier Jacobsen, som ønsker én eller to målinger til med liknende Høyre-oppslutning før han vil tro på tallene.

Likevel tror han det er riktig at Høyre for tiden seiler i god medvind.

— Høyre står veldig sterkt nå, sier han.

- Hva er årsaken til det?

— Jeg tror det er veldig sammensatt og at det er veldig mange ting som spiller inn. Én ting er at de har beveget seg mot sentrum politisk, sier Jacobsen, som tror Høyre har stjålet mange velgere fra Arbeiderpartiet.

Ap ville, dersom partibarometeret hadde vært et valgresultat, mistet 14 mandater (fra 64 til 50).

— Folk skifter relativt lett mellom Høyre og Arbeiderpartiet, sier statsvitenskap-professoren.

Negative Ap-saker

Han peker blant annet på at Arbeiderpartiet har hatt flere negative saker mot enkeltpersoner, og nevner Øygarden-saken, høringene mot Trond Giske og 22. juli-håndteringen.

— Arbeiderpartiet sliter. Disse sakene har tatt mye fokus fra politikken, sier han.

Ellers peker han på at Frp mister popularitet.

— Det siste året har ikke Frp klart å få gehør for saker de tidligere har fått gehør for, som eksempelvis avgifter, innvandring og skatt. Høyre har helt klart stjålet Frps velgere, sier Jacobsen.

Siste punkt Jacobsen forklarer Høyre-fremgangen med er folks misnøye med dagens regjering.

— Arbeiderpartiet opplever slitasje. De sitter i regjering og har gjort det lenge. Mange mener det trengs et skifte, sier professoren.

Tror ikke Høyre får flertall alene

Erna Solberg blir i dagens Aftenposten spurt om den ferske meningsmålingen styrker muligheten for en ren Høyre-regjering.

—  Vårt ønske er en firepartiregjering. Du får ikke meg til å si noe annet, svarer Solberg.

— Hva tenker du om det svaret, Jacobsen?

— Det høres veldig fornuftig ut. Det er ingen grunn til i det hele tatt å tenke seg at Høyre får flertall alene. De vil nok søke seg inn mot én eller flere samarbeidspartnere, enten Frp, KrF eller begge deler.