— Dette var overraskende skuffende. Jeg håper virkelig ikke at foreldre føler at temaet ikke angår dem. Dette angår alle, sier Merete Lindtner i Songdalen kommune til Fædrelandsvennen.

Hun er slt-koordinator, som vil si at hun er ansvarlig for å samordne lokale kriminalitetsforebyggende tiltak i kommunen. Torsdag kveld hadde hun sammen med Lions Club Greipstad og Norsk Narkotikapolitiforening invitert til seminaret «Bry Deg» - si nei til narkotika.

Merete Lindtner er slt-koordinator ved Songdalen kommune. Hun har ansvaret for å samordne ulike ressurser for å forebygge ungdomskriminalitet. Foto: Henrik Ihme

Cirka 25 tilhørere, inkludert noen politifolk på bakerste rad, møtte opp. Men tomme stoler vitnet om manglende engasjement.

Nettverk

— Hvis foreldre tenker at dette ikke gjelder deres barn, må vi gå aktivt inn. Vi må skape foreldrekultur der vi ikke bare tenker på egne barn, men på andres barn også. Alle ønsker å få beskjed dersom noe er galt med egne barn, og slik kontakt er noe av målet her, sier Lindtner.

— Jeg vil nå invitere FAU-ene (Foreldrerådets arbeidsutvalg) ved alle grunnskolene til et fellesmøte. Songdalen er en «Bry Deg»-kommune, og vi vil at medlemmene skal dra tilbake til skolene og danne foreldrenettverk.

De ferskeste tallene om ungdommens levekår i Songdalen kommer fra Ungdata-undersøkelsen i 2013. Den viser at ungdomskoleelevene ligger like under landssnittet på bruk og tilgang til narkotika og hasj.

Én av ti mente de hadde et depressivt stemningsleie, som er på snittet nasjonalt.

Generalsekretær i Norsk Narkotikapolitiforening, Lars Holmen, angrep dem som mener at narkotikapolitikken er feilslått. Mest opptatt av var han av skadevirkningene av cannabis. Foto: Henrik Ihme

— Neste undersøkelse skal gjennomføres neste år. Vi ligger under landssnittet, men ungdom her har også psykiske problemer. Vi vil vite mer om hva som ligger bak, sier Lindtner.

Ser til Søgne

Aktørene bak seminaret lar seg inspirere av engasjementet i Søgne, hvor foreldre fra alle kommunale skoler har gått sammen om et unikt foreldrenettverk i kampen mot mobbing.

I løpet av noen få høstuker i fjor hadde 700 foreldre samlet seg i nettverket, som brukes aktivt som et redskap mot mobbing. «Bry deg»-konseptet ligger til grunn, og handler om å styrke foreldresamarbeidet, og senke terskelen for å ta kontakt.

Etter møtet fikk fau-medlemmene i salen råd fra Lars Holmen om hvordan de skal gå fram for å danne foreldrenettverk. Her prater han med Thor Olav Ahnger, Wenche Andreassen og Heidi Nordihus. Foto: Henrik Ihme

Wenche Andreassen og Heidi Nordihus fra FAU ved Songdalen skole sier de har en stor jobb foran seg.— Det er overraskende at et så viktig tema blir nedprioritert. Jeg er redd flere tenker at dette ikke angår dem og deres barn, men dette handler om alles barn, sier Andreassen.

— Men hva kan dere gjøre konkret?

— Det er et godt spørsmål, og jeg skal ikke komme inn som en profet. Men vi må kanskje ta i bruk sosiale medier som en møteplass, som de har gjort i Søgne. Vi vet at det skjer ulike situasjoner på skolen i dag som alle får vite om, men som dysses ned. Vi må prate mer sammen, og møtes, sier hun.

Farene ved cannabis

Lars Holmen, tidligere narkospaner og nå generalsekretær i Norsk Narkotikapolitiforening, la ingenting imellom når han pratet om farene ved cannabis.

Lars Holmen fra Norsk Narkotikapolitiforening holdt foredrag for foreldre og andre om ungdom og rus i rådhuset på Nodeland. De som møtte opp fulgte nøye med når Holmen pratet om cannabis og presset dagens ungdom lever under. Foto: Henrik Ihme

— Det er viktig å huske på at hasj og marihuana er er mye sterkere i dag enn tidligere. Det er ekstremt psykosefremkallende, sa den tidligere politimannen.- Det er ikke rart at ungdom som røyker ikke husker noe fra skolen og får dårlige karakterer. Skolen blir kjedelig, du får ingen mestringsfølelse og du trekker deg ut av den konkurransen som preger oppveksten til unge i dag, sa han, og ba dem om å glemme å danne foreldregrupper.

- Skap heller en positiv foreldrekultur der dere prater sammen. Det er lettere å få folk med på. Snakk sammen, og bli enige. Bli kjent med hverandre og med hverandres barn.