Det var Rikshospitalet som opererte pasienten sensommeren 2010. Etter overføring til Sørlandet sykehus i Kristiansand ble det oppdaget en alvorlige sårinfeksjon, 17 dager etter operasjonen. I Kristiansand fikk pasienten også blodpropp i lungene. Via advokat ble sykehuset klaget inn til Fylkesmannen i Vest-Agder.

«Det er Fylkesmannens samlede vurdering av at den helsehjelpen pasienten mottok på Sørlandet sykehus HF ikke var i samsvar med forsvarlighetskravet», heter det i avgjørelsen i tilsynssaken.

Risikoen for blodpropp er størst i perioden rett etter operasjonen, og Sørlandet sykehus får kritikk for at de ikke vurderte å sette i gang blodfortynnende behandling før etter åtte dager. Sykehuset har forklart at de ikke fikk føringer fra Rikshospitalet om når pasienten skulle settes på medikamenter.

Det ble derimot gitt føringer for hva man skulle gjøre ved mistanke om infeksjon, som er relativt hyppig etter operasjoner for hjernesvulst. Fylkesmannen slår fast at en sykepleier ved nevrologisk avdeling mistenkte blødning. Muligheten for infeksjon ble imidlertid ikke drøftet, selv om pasientene hadde mer smerter enn forventet og betydelig forhøyet CRP, en blodprøve som brukes ved diagnostikk av infeksjoner.

«Med de symptomer og funn pasienten presenterte for xx hadde det vært nærliggende å ta en telefon til nevrokirurg og drøftet situasjonen, særlig etter at blødningsmistanken ble avkreftet», heter det i brevet til Sørlandet sykehus.

Fylkesmannen mener avdelingen ikke hadde tilstrekkelig fokus på infeksjonsfaren og at det er sannsynlig at infeksjonen kunne ha blitt oppdaget seks dager tidligere. I brevet kommer det fram at Sørlandet sykehus har beklaget overfor pasienten.