MANDAL: – Dette handler ikke om å gjøre omsorgspersonell overflødig og gi mindre besøk hjemme. Men om gi både bruker og omsorgsapparatet en bedre og tryggere medisinhåndtering, sier gründer Sven Seljom i mandalsfirmaet Medontime.

Innovasjon Norge har bevilget 1,5 millioner kroner til et prøveprosjekt som Medontime skal ha i samarbeid med Lyngdal og Kvinesdal kommuner. I hver av disse kommunene skal det utplasseres fem pillemaskiner etter nyttår og fram til sommeren.

Ferdigpakket

Gründerselskapet har utviklet maskinen slik at den er tilpasset de såkalte multidosene. Dette er ferdigpakkede medisindoser i poser, som kommer i ruller fra godkjente pakkerier.

– Vår forretningsidé er å sørge for at multidose–posene blir gjort tilgjengelig for pasienten når medisinene skal tas. Dette reduserer risikoen for at medisinen blir tatt til gal tid og at pasienten tar feil pose, sier Seljom.

Maskinen ruller dermed ut posen på bestemte tidspunkt. Den sier fra til pasienten med lys og lyd at det er tid for medisin. I dispenseren er det i tillegg et varselsystem som gir omsorgspersonell eller pårørende beskjed om medisinen ikke tas slik den skal.

170.000 hjemmepasienter

Det finnes omlag 170.000 hjemmepasienter i Norge. 60 til 65 prosent av disse trenger hjelp til å ta riktig medisin til rett tid. Ut av disse igjen anslår Seljom at det er omlag ti prosent som er i stand til å nyttegjøre seg av maskinen de har laget.

– Men vi tror potensialet er mye høyere, særlig om man inkluderer pasientgrupper som psykisk utviklingshemmede, multihandikappede, trafikkskadde og andre. Ikke minst er det internasjonale markedet enormt, sier Seljom.

Ressurskrevende

I dag er det stort sett slik at det er helsepersonell som reiser fra bopel til bopel for å sørge for medisineringen av hjemmepasientene.

– Det er svært ressurskrevende der hjemmesykepleierne har det travelt med å dra fra sted til sted, og der sjansen for feilmedisinering jo er tilstede. I stedet vil denne maskinen kunne frigjøre disse ressursene slik at helsepersonellet kan brukes til pasientbehandling på en helt annen måte, sier Seljom.

Firmaet skal ikke selge produktet til kommunene, men leie det ut til 300 kroner per pasient i måneden.

– Det er vel en sykepleierlønn for en time. Regnestykket vil bli fordelaktig for mange kommuner, mener Sven Seljom.

– Må bli mer effektive

Kvalitetskonsulent Cecilie Karlsen i Kvinesdal kommune er ikke i tvil om at pillemaskinen kommunen nå skal teste ut vil bety mye for ressursbruken.

– Vi er en kommune med store avstander der hjemmesykepleierne bruker mye tid for å komme seg fra sted til sted. Da er det mer riktig å bruke en slik maskin for at de ansatte heller skal dra til de som trenger hjelpen mest, sier hun. Karlsen understreker at det er kun de som faktisk kan og vil ha pillemaskinen som skal ha den.

– I årene som kommer blir det flere eldre med kroniske sykdommer. Da er det færre hender som kan ta seg av disse, og vi trenger å bli mer effektive.

Karlsen sier mange eldre helst ønsker å bo hjemme, og da gjelder det å bruke teknologien.

– Dersom dette fungerer slik vi håper, vil det gi trygghet og samtidig frigjøre tid for sykepleierne, påpeker hun.