Kristiansand: – Ingen er hundre prosent fornøyde. Dette er et kompromiss der alle parter må gi og ta. Vi er enige om en utforming som skaper nødvendig ro før avdukingen søndag, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Leder for Nasjonal støttegruppe for 22. juli-hendelsene og far til ett av Utøya-ofrene, Trond Blattmann, skulle helst sett en annen løsning.

– Det var dette vi klarte å komme fram til, underforstått at det ikke ble slik faggruppen ønsket. Jeg konstaterer at ordfører og varaordfører avviste forslaget fra faggruppen, og at vi endte opp med et kompromiss, sier Blattmann.

– Viktig for byen

Steinsirkelen minnestøtten står på utenfor Domkirken, utvides til å bli cirka dobbelt så stor, fra 1,8 meter bred til over tre meter. Det anlegges en 1,2 meter bred gruset inngang fra Domkirken, der kantstein senkes slik at monumentet blir tilgjengelig for rullestolbrukere. Varaordfører vil fortsatt ikke ha to steinlagte innganger, både fra Domkirken og fra Gyldenløves gate, slik faggruppen ønsket. Det blir heller ingen felling av trær, og området skal ikke lyses opp noen måte.

– Så langt jeg forstår, er dette et kompromiss som har full oppslutning i bystyret, sier Kristiansen.

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) står for avdukingen 28. oktober. Varaordføreren skal også være til stede. Det skal også Trond Blattmann og hans familie.

– Det blir sikkert en både flott og trist opplevelse, sier Blattmann.

Kristiansen er lettet over at den betente striden er løst.

– Det var viktig for hele byen, konstaterer han.

Opphever politisk vedtak

I forrige uke vedtok et borgerlig flertall i formannskapet å avvise ny utforming rundt minnesmerket. Det utløste frustrasjon og harme hos opposisjonen og Blattmann. Den politiske ledelsen ble beskyldt for klønete håndtering. Mandag ble gruppelederne i konstellasjonen Høyre, KrF, Frp og Pensjonistpartiet likevel enige om å inngå et kompromiss.

– Vi opphever vedtaket. Jeg føler behov for å vise raushet. Dette er en sak hvor man ikke bør være kompromissløs, fordi den omhandler følelser og bruk av byens offentlige rom, sier Kristiansen.

Han er overrasket over det store engasjementet rundt saken.

– Jeg har avgitt 20 intervjuer i lokale og nasjonale medier. Det er overraskende mye engasjement rundt noen små detaljer, mener Kristiansen.

Det er usikkert hvor mye utformingen rundt monumentet vil koste, men prislappen er anslått til cirka 60.000 kroner.

– Dette har aldri handlet om penger, og jeg har ikke sett noe kostnadsoverslag. Dette handler om at vi skal være forsiktige med særbehandling av dette monumentet i forhold til andre minnesmerker vi har, som for eksempel krigsminner, sier Kristiansen.

Tirsdag morgen setter parkvesenet i gang med å utvide steinsirkelen og lage inngangsvei.