KRISTIANSAND: Det polske byggefirmaet og det norske aksjefirmaet kom i konflikt etter blant annet uenighet om timepris for utført arbeid i flere prosjekter gjort, blant annet i Kristiansand, fra 2007 til 2009. Partene klarte ikke å løse striden utenfor rettssalen, og mandag ble saken avgjort i Kristiansand tingrett.

Striden gjaldt følgende punkter:

— I 2008 utstedte det polske firmaet 249 fakturaer til kristiansandsfirmaet. 47 er ikke betalt. For fem andre fakturaer er det ikke betalt merverdiavgift.

— I 2009 utstedte det polske firmaet 47 fakturaer til kristiansandsfirmaet. Ingen av disse er betalt.

— Uenighet om timepris for arbeidskraft. I starten var partene enige om en timepris på 220 kroner, men de er uenige om den senere ble avtalt økt til 250 kroner eller ei.

— Uenighet om antall timer det polske firmaet har fakturert for

— Uenighet om kristiansandsfirmaet kunne kreve det polske firmaet for tap etter at kristiansandsfirmaet hadde ettergitt timer overfor en oppdragsgiver

— Uenighet om hvem som skulle betale diverse kostnader som losji, reiser og biler fra 2007 og 2008, som kristiansandsfirmaet har betalt

— Uenighet om kristiansandsfirmaet skulle betale 15.000 kroner for timer da de ansatte ikke jobbet

— Uenighet om kristiansandsfirmaet kunne kreve fradrag for lønn betalt direkte til de ansatte i februar 2009

Retten mottok en detaljert redegjøring fra begge parter. Men til slutt var det det polske firmaet som fikk medhold på de fleste punkter:

Timesatsen. I spørsmålet om timesatsen mente Kristiansand tingrett det var mest sannsynlig at den avtalte timesatsen var på 250 kroner for 2008, med unntak av ett byggeprosjekt. En av begrunnelsene for dette var at kristiansandsfirmaet betalte en god del av fakturaene med denne prisen, noe som etter rettens syn må bety at de hadde akseptert timeprisen.

Antall timer. Når det gjelder uenigheten om antall timer det polske firmaet har fakturert for, konkluderte retten med at det mest sannsynlig ikke er overfakturert. Her anførte retten at det virket noe konstruert å bygge en påstand om overfakturering på anførsler om at det var feil på lønnsdokumentasjonen. Dette fordi kristiansandsfirmaet først begynte å reagere på antall fakturerte timer da firmaet begynte å tape penger selv.

Ettergitte timer. En av kristiansandsfirmaets oppdragsgivere mente de polske arbeiderne hadde brukt flere timer enn nødvendig på håndverksarbeidet, og baserte dette på tidligere erfaringer. Men retten mente det ikke var grunnlag for å kreve det polske firmaet for dette, da kristiansandsfirmaet hadde godkjent timelistene og videresendt fakturaene til oppdragsgiveren.

Utgifter til kost, losji med mer. Her var det uenighet om hvem som skulle betale leiekostnader for en bolig i Kristiansand, som polske arbeidere bodde i. Retten kunne ikke se at det var avtalt hvem som skulle betale for dette. Men kristiansandsfirmaet hadde betalt kostnadene og ført dette under «kostnader» i regnskapet. Derfor mente tingretten at kristiansandsfirmaets opptreden tilsier at de hadde akseptert å skulle dekke kostnadene.

Lønn for timer da de ansatte ikke jobbet. Årsaken til at de ansatte ikke kunne jobbe var været. Retten mente at de som leier arbeidskraft må børe risikoen for at arbeid ikke kan utføres, dermed må kristiansandsfirmaet betale 15.000 kroner også for dette.

Lønn for februar 2009. Her kom retten til at det polske firmaet har krav for påslag for de timene kristiansandsfirmaet leid ansatte i 2009. Forsinkelsesrente. Her hadde kristiansandsfirmaet anført at rente ikke skulle betales. Men retten mente vilkårene for å kreve forsinkelsesrente etter loven var oppfylt, siden byggefirmaet løpende sendte timelister og fakturaer.

Til sammen må kristiansandsfirmaene betale fakturaer for 6.045.932 kroner pluss merverdiavgift for fem fakturaer på 82.530 kroner. I tillegg må de betale saksomkostninger for det polske firmaet på 214.634 kroner.