AGDER: I Aftensposten meningsmåling fredag ville Høyre, KrF og Venstre sammen fått flertall på Stortinget. Meningsmålingen gir i tillegg Høyre rekordhøye 37,6 prosent avstemmene. Venstre ligger på 5,4, mens KrF er farlig nærme sperregrensen med sine 4,5 prosent.

For første gang på mange år viser en måling at man på borgerlig side kan danne regjering uten Fremskrittspartiet.

— Dette er oppmuntrende, vi har sagt at vi ønsker oss en regjering bestående av H, KrF og V, sier Hans Antonsen, og legger til at denne målingen viser at det er realistisk.

Antonsen ligger an til å toppe den identiske listen partiet skal stille i begge Agder-fylkene. Med målingen har ikke Venstre mulighet til å kapre et direkte mandat, men kan håpe på et eller begge utjevningsmandatene i fylkene.

— Jeg tror en blågrønn regjering er et bedre svar på hva folk ønsker seg enn en blåblå regjering, sier Antonsen.

— En blågrønn regjering vil ha et større manøveringsrom og bygge bredere allianser, noe jeg tror er viktig.

Antonsen gleder seg naturlig nok over at partiet ligger godt over sperregrensen, noe som igjen øker sjansen for et utjevningsmandat fra Agder. Veien opp til sikkert stortingsmandat er langt.

Politisk gjennomslag

Også Kjell Ingolf Ropstad (KrF) peker på at meningsmålingen sannsynliggjør at det er mulig med en regjering uten Frp.

— Jeg er mest opptatt av at vi i en slik regjering vil ha mulighet til større politisk gjennomslag og større handlingsrom.

— Da vil det være færre med i regjeringen, færre å forhandle med, og vi kan få inn flere medlemmer, sier Ropstad som er blant de KrFere som mener det også er riktig å vurdere å sitte i regjering med Frp.

— Vi må hele tiden være tydelige på at en stemme til KrF ikke gir en sosialistisk regjering.

Vil ha alle med

Høyre, som fosser fram på meningsmålingene om dagen, har drillet sine tillitsvalgte godt. Selv om det kunne ha vært fristende å danne en regjering uten Frp blir det ikke uttalt.

— Dette gir oss først og fremst flere muligheter, men vi ønsker et bredest mulig samarbeid på borgerlig side, sier Lyngdal-ordfører og sannsynlig førstekandidat for Vest-Agder Høyre, Ingunn Foss.

— Samarbeidet med Høyre og Frp i Lyngdal går så det suser, så det viktige blir etter valget å vente og se hva eventuelle forhandlinger bringer, sier Foss.

— Ellers må jeg si at meningsmålingene om dagen er meget, meget hyggelig lesing, og gir skikkelig inspirasjon til å jobbe videre med vår politikk.

Også stortingsrepresentant Svein Harberg (H) gleder seg over meningsmålingene om dagen, men i likhet med Høyres strategi utelukker han overhode ikke regjeringssamarbeid med Frp.

— Punkt en er å få en ny regjering etter valget, og vi er tydelige på at vi skal prate med alle partier på borgerlig side. Det er viktig og riktig at grunnlaget for en ny regjering blir så bredt som overhode mulig, sier Harberg.