ARENDAL: Fra perioden 13. mars til 13. april skal de tre personene ha gjennomført tyveriraid mot en rekke butikker i hele Sør-Norge.

Etter å ha gjennomført de første tyveriene i Bærum, Kongsberg og Ski skal de ha tatt turen til Arena Amfi i Arendal. Her ble butikkene Hennes og Mauritz og Cubus frastjålet varer for nesten 50.000 kroner 15. mars.

Stjal for 280.000 kroner

De tre personene, to kvinner på 36 og 47 år og en mann på 60, er nå tiltalt for totalt 19 tyverier. De fleste dreier seg om tyveri av mascara fra kleskjeden Hennes og Mauritz. Til sammen har blitt stjålet mascara og andre kosmetiske artikler for over 280.000 kroner.

— Vi har innhentet overvåkningsbilder fra en del av forretningene som viser de to kvinnene inne i butikkene. Vi har ikke bevis for at mannen har vært inne, men tror han har kjørt rundt på kvinnene, sier politiadvokat Leif Aleksandersen i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Ifølge Aleksandersen har de tiltalte ikke erkjent straffskyld.

Hadde liste over H&M-butikker

De tre har sittet i varetekt siden de ble pågrepet 13. april. De ble da stoppet under en kontroll i Arendal, få timer etter at de slo til mot Hennes og Mauritz ved Slottsquartalet i Kristiansand. Ifølge Agderpostenkjørte de da en svenskregistrert bil.

— Vi hadde tett kontakt med sikkerhetsavdelingen til Hennes og Mauritz og hadde en beskrivelse å gå ut fra. Da de ble stoppet hadde de masse tyvegods i bilen, sier Aleksandersen.

Etter pågripelsen gjennomførte politiet en ransakelse av 60-åringens bolig i Oslo.

— Der fant vi en liste med en oversikt over Hennes og Mauritz-butikker hvor det hadde vært innbrudd, sier Aleksandersen.

Ved å undersøke mobiltelefonene til de tre har politiet også klart å slå fast at de har befunnet seg i områdene hvor tyveriene fant sted.

60-åringen ble 19. juli varetektsfengslet for nye fire uker av Aust-Agder tingrett. I fengslingskjennelsen går det frem at han har tilstått å ha kjørt rundt på de to kvinnene. Han har også erkjent å ha laget en liste over H&M-butikker. 60-åringen hevder imidlertid at han ikke visste at kvinnene stjal fra butikken.

Dømt tidligere

Kun én av de tre tiltalte er norsk statsborger. De to kvinnene er begge bosatt i Malmø i Sverige, hvor de skal ha begått en rekke liknende forhold tidligere.

— De to kvinnene er straffedømt en rekke ganger tidligere. Nordmannen er etter det jeg vet ikke tidligere domfelt, sier Aleksandersen.

9. august må de tre svare for forholdene i Aust-Agder tingrett. Politiet har i tiltalen lagt ned påstand om inndragning av utbyttet, samt at de tiltalte må betale erstatning til de skadelidende forretningene.