KRISTIANSAND: – Det som skjedde i Grimstad er helt forferdelig.

Slik ordla den tiltalte seg da han forklarte hva som hadde skjedd da han og en 35 år gammel venninne oppsøkte den eritreiske kvinnen. Hun ble et tilfeldig offer for tortur og vold i to timer, som også omfatter en voldtekt.

– Jeg skammer meg. Jeg skammer meg.

Den tiltalte trakk pusten dypt. Sukket, og var særdeles ubekvem med situasjonen da han forklarte seg for tingretten tirsdag.

Gjentatte ganger beklaget han sine handlinger. Med lav stemme og med hendene i ansiktet fortalte han for eksempel at han hadde slått kvinnen med hammer på knærne.

– Det må jo ha gjort vondt, sa han.

Den tiltalte erkjente nærmest alt han er tiltalt for, og bekreftet forklaringene til vekteren som ble utsatt for kidnapping og ran, og for vold, tortur og voldtekt av den eritreiske kvinnen på 40 år.

– Hvorfor havnet dere hos denne kvinnen? Spørsmålet ble stilt flere ganger. Svaret var at hans venninne på 35 mente at her bodde den en bekjent.

– Og vi så noe i et glass som kunne være heroin.

Innholdet i glasset var hellig jord som kvinnen hadde tatt med seg fra Eritrea, gjerne fra det stedet hvor vedkommende er født og døpt. Glasset inneholdt noen skjeer med jord.

Mye av ansvaret for voldtekten plasserer 34-åringen på venninnen. I retten i dag signaliserte kvinnens forsvarer, advokat Odd Holck-Steen, at han kommer til å prosedere på at forklaringen fra lyngdølen er lite troverdig. Holck-Steens eksaminasjon bar preg av at han tror at lyngdølen forsøker å distansere seg fra voldtekten, som er den mest alvorlige del av voldsutøvelsen mot kvinnen i leiligheten hennes i Holvika i Grimstad.