KRISTIANSAND: I dag ble risiko— og sårbarhetsanalyse (ROS) for de seks kommunene som inngår i det interkommunale brannvesenet KBR offentliggjort.

Det legges opp til at den lille brannstasjonen på Brandsvoll i Finsland legges ned. De 11 deltidsansatte ved stasjonen har ikke hatt vaktordning ved stasjonen, men har blitt alarmert ut via personsøker i forbindelse med branner og ulykker.

Nedleggelse av stasjonen skal føre til besparelser på 382.500 kroner, heter det i ROS-analysen. Styret i KBR har gått inn for å anbefale nedleggelsen.De ansattes representanter gikk imot vedtaket. Det er representantskapet, bestående av politikere i eierkommunene, som feller den endelige dommen på sitt møte i juni.

Får konsekvenser

Ifølge ROS-analysen vil nedleggelse av stasjonen i Finsland få konsekvenser.

"Ut fra de rådende forhold ansees denne som mulig å legge ned. Men ikke uten at det vil få konsekvenser ved hendelser i denne delen av regionen. Ønskes det å opprettholde en viss innsatsstyrke også i denne delen av regionen anbefales stasjonen i Finsland videreført på dagens nivå.", heter det i analysen.

Hovedstyrke fra Vennesla

Mandag kunne brannsjef Per Stølan i KBR berolige befolkningen på Hægeland i Vennesla om at brannstasjonen deres ikke ville bli lagt ned.

I ROS-analysen heter det at funksjonen til mannskapene ved stasjonen på Hægeland vil utgjøre en førsteinnsats ved bygningsbranner, trafikkulykker, skogbranner og arbeidsulykker.

Det er i dag 12 deltidsmannskaper uten vaktordning tilknyttet stasjonen og det vil ifølge ROS-analysen ikke være forventninger om at minst fire brannfolk, derav tre røykdykkere, møter opp når alarmen går.

Det legges derfor opp til at det slås alarm ved brannstasjonen i Vennesla når ting skjer i indre deler av Vennesla. Stasjonen i Vennesla har vaktordning hvor det garanteres at tilstrekkelig antall brannfolk og røykdykkere kan rykke ut.

Fulgte anbefalingen

En viktig grunn til at stasjonen på Hægeland består er institusjonen Hægelandsheimen, som mangler sprinkleranlegg.

"Hægeland stasjon med mannskapspoolen der sees på som en vesentlig ressurs opp mot akutte ulykkeshendelser i denne delen av regionen, samt som en del av den totale mannskapspoolen innenfor KBR (vesentlig ved skogbranner). Det anbefales sterkt at denne ikke legges ned.", heter det i analysen.

Ifølge analysen blir Hægeland holdt som favoritt dersom én av de to småstasjonene må legges ned. Det trekkes fram at personer involvert i alvorlige trafikkulykker vil ha bedre sjanse til å overleve dersom stasjonen opprettholdes.