AGDER: I planen for de fire neste årene har fylkesrådmannen lagt opp til å bruke 112 millioner kroner i riksveipotten utenfor de store prosjektene Hidra Landfast, Vågsbygdveien og Listerpakken. Det er for lite, mener Arbeiderpartiets Toril Runden.

– Da fylkeskommunen overtok ansvaret for riksveiene sa vi at vi ønsket å oppgradere en del av veiene for å få dem opp på et akseptabelt nivå. Disse veiene betyr mye for folk i indre deler av fylkeskommunen. Det er viktige veier for at folk skal komme seg trygt på jobb og at skoleskyssen skal være sikker, sier Runden, som er gruppeleder for partiet i fylkestinget.

Vil ha 162 veimillioner

Fylkesrådmannens forslag på 112 millioner mener Runden ikke er tilstrekkelig. Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet foreslår at veiposten økes med 50 millioner kroner totalt for de fire kommende årene.

– Vi har sagt at vi ønsker å ta vare på veikapitalen, som i de senere år ble nærmest neglisjert av Staten. Nå vil vi bringe veiene til akseptabel standard. Vi tror at bilen er kommet for å bli i distriktene. Rundt de større byene må kollektivtrafikken gjøre jobben, sier Runden.

Skrøpelige fylkesveier

Blant veiene som oppfattes som skrøpelige i landsdelen er fylkesvei 42, fylkesvei 460 sør og nord for E 39, og fylkesvei 465 ved Træland i Kvinesdal.

– Vi har eksempler på veistrekninger med nesten gryteklare utbyggingsprosjekter, blant annet et prosjekt i Kvinesdal hvor vi har inngått avtale med fylkeskommunen om at kommunen forskutterer beløpet. Fylkeskommunen skulle betale tilbake senest i 2014. Fylkesrådmannen foreslår å utsette hele prosjektet på ubestemt tid, sier Runden.

Prosjektet som er utsatt er fylkesvei 465 ved Træland i Kvinesdal. Også Høyre, som sitter med fylkesordføreren, mener at partiene har forpliktelser om å fullføre prosjektet.

Vurderer økt låneramme

– Det er forskuttert prosjektering og fylket har gjort vedtak om at forskutteringen må komme i gang. Men fylkesmannen har sagt at prosjektet må inn i rammen over frie udisponerte midler, sier gruppeleder Sally L. Huseth Vennesland for Høyre i fylkestinget.

Torsdag starter majoriteten i fylkestinget, bestående av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, sine budsjettforhandlinger. Resultatet blir et alternativt budsjett, som blant annet omhandler veiene i indre Agder.

Vennesland i Høyre sier at en mulighet for bedre sørlandsveier er å bedre fylkeskommunens låneramme.

Det fylkeskommunale budsjettet vedtas i midten av desember.