KRISTIANSAND: 18-åringen som ble livstruende skadet under eksplosjonen ved Xstrata i Kristiansand tirsdag ettermiddag, døde onsdag av skadene, ifølge Ullevål universitetssykehus.

— Dette er absolutt noe av det tyngste vi kan oppleve, sa administrerende direktør Øivind Stenstad på en pressekonferanse ved Xstrata klokken 13, kort tid etter at sykehuset sendte ut pressemelding.

Xstrata-sjefen var tydelig preget da han møtte pressen.

— Jeg begynte dagen med et informasjonsmøte ved det innleide firmaet. Senere har vi hatt tilsvarende debriefing for ansatte her ved anlegget. Alle ansatte har fått tilbud om å snakke med tilgjengelig helsepersonell dersom de har behov for det, sier Stenstad.

Elektriker

Etter ulykken ble 18-åringen først sendt i ambulanse til Sørlandet sykehus i Kristiansand, før han ble brakt videre med helikopter til Oslo.

Øyvind Bue Lundevold jobbet som elektriker ved Elektroxperten i Kristiansand, og var ved Xstrata for å utføre arbeid på et elektrisk anlegg da ulykken skjedde i det såkalte rosteanlegget.

Verken politiet eller ledelsen ved Xstrata kan foreløpig si nøyaktig hva som var årsaken til eksplosjonen ved nikkelverket.

- Kompleks årsak

- Vi jobber med å finne årsaken. Vi mener eksplosjonen har skjedd ved oksygentilførselen til rosteanlegget, men kan ikke med sikkerhet si hva som utløste eksplosjonen. Det tyder på et komplekst årsaksbilde, og vi har tilkalt ekstern ekspertise på eksplosjonsteori, sier Stenstad.

Arbeidstilsynet og krimteknikere fra politiet gjennomførte undersøkelser på ulykkesstedet onsdag.

— Det ser ut til å være en eksplosjon som har skjedd som en del av produksjonen. Det blir nå hyret inn ekspertise for å finne ut hva som har ført til eksplosjonen. Vi kan foreløpig ikke si eksakt årsak. Det får vi komme tilbake til, sier politioverbetjent Geir Hansen ved Kristiansand politistasjon til fvn.no.

DSB varslet

Torsdag blir det vurdert om krimteknikerne skal fortsette arbeidet på stedet. Politiet skal også ta stilling til om avhør skal gjennomføres.

— Det kan bli aktuelt med avhør, sier Hansen.

Ifølge ham er også Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) varslet om hendelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Vegard Nekstad

— Følger opp de ansatte

To andre personer ble lettere skadet i eksplosjonen. Den ene av dem jobbet for samme firma som 18-åringen.

— Vi følger opp de ansatte så godt vi kan. De ble informert om det som hadde skjedd i går kveld, og ble bedre orientert på et møte i morges. Til stede på møtet var ledelsen ved Xstrata, bedriftshelsetjenesten og verneombud, samt ansatte, sa daglig leder ved Elektroxperten, Frode Johansen, til fvn.no onsdag formiddag, før det ble kjent at 18-åringen døde av skadene.

Trykkbølge

Eksplosjonen skjedde like over klokken 14.30 tirsdag. Administrerende direktør ved Xstrata, Øivind Stenstad, sa på en pressekonferanse tirsdag kveld at eksplosjonen var så kraftig at man i ettertid måtte sjekke om selve bygningskonstruksjonen ble skadet.

- Trykkbølgen eller gjenstander som er kastet gjennom luften er trolig det som har ført til personskader, sa Stenstad.

— Våre tanker går først og fremst til dem som er rammet, og vi er jo i sjokk. På Xstrata anser vi innleide som fast personell. De teller med i våre skadestatistikker, og de gjennomgår omfattende sikkerhetsopplæring før de får adgang til å jobbe her, sa Stenstad på pressekonferansen tirsdag kveld.

Kobberproduksjon

Rosteanlegget inngår i produksjonen av kobber. Produksjonen av nikkel vil derfor ikke bli rammet av ulykken ved fabrikken.

I første omgang vil heller ikke kobberproduksjonen bli rammet, siden Xstrata har lagre av råstoffet som kommer fra rosteanlegget.

— Vi har mulighet til kjøre på det lageret en tid framover, sier Øivind Stenstad som onsdag morgen ikke hadde noen oversikt over hvor lenge dette lageret vil vare.

Xstrata økte i fjor sin produksjon av de tre hovedproduktene. Det produserte 92 185 tonn nikkel, 36 183 tonn kobber og 3 208 tonn kobolt.