Hva synes du om avgjørelsen? Skriv din mening nederst i saken.

KRISTIANSAND: – 12 etasjer kommer vi ikke til å gå for. Det er sju meter høyere enn Tinghuset, sa Aase G. Paulsen, gruppeleder for Arbeiderpartiet, da planprogrammet for kvartal 42 ble behandlet av byutviklingsstyret torsdag.

Det uortodokse menighetsbygget, på hjørnet av Elvegata og Dronningens gate, skulle løfte både Filadelfia og Kvadraturen til nye høyder.

Det skal ikke finnes maken til menighetssenter i Norge. Gigantprosjektet har en kostnadsramme på svimlende 500-600 millioner kroner, og menighetssalen skal også være kongressenter med minimum 2000 sitteplasser, som kan bli til velsignelse for hele byens næringsliv.

Politikerne roser planene, men akter å jekke menigheten at par hakk ned. Hvor mye, blir først avklart i neste runde, når reguleringsplanen fremmes.

– I Høyre kan vi tåle store høyder, men ikke akkurat der, sa Hans Otto Lund.

Bare Frp ga uforbeholden støtte:

– Vi ønsker velkommen et signalbygg i 12 etasjer, og vil gi ros til utbygger for å tenke så stort, sa Beate Helland.

Med den spesielle hjørnekonstruksjonen, kalt «gnisten», har arkitekten ønsket å få fram gnisten og kraften fra en menighet som ser ut over egne grenser – et samspill mellom jord og himmel.

– Vi ønsker det skal bli en fantastisk flott inngangsportal på dette hjørnet av Kvadraturen, noe byen kan være stolt av, har administrativ leder Lars Agnar Rosten i Filadelfia Kristiansand uttalt til Fædrelandsvennen.

Nybygget skal også romme Filadelfias mediesenter, næring og forretninger i første etasje, kontorer, men ikke minst mange omsorgsleiligheter og pleieplasser, som trolig skal leies ut. Under bakken blir det to etasjer parkering.

Menigheten har kjøpt opp naboeiendommene og gått i kompaniskap med Morgenstjernen Eiendom AS, et Asker-basert selskap som har investert stort i lignende prosjekter. Morgenstjernen eier 60 prosent av Kvartal 42 AS, mens menigheten har 40 prosent.

Så sent som i 2007 ble gjeldende reguleringsplan for kvartalet vedtatt av bystyret. Den åpner for bare seks etasjer, men nå vil trolig politikerne tillate et høyere bygg.

Plan— og bygningsetaten hadde på forhånd advart mot at 12 etasjer ville endre Kvadraturens skyline, bare Domkirken ville rage høyere, og det kunne danne presedens for andre byggeplaner. Etter Tinghuset følger hotell Caledonien, som er tre meter lavere.

BYGGETOMTA: Det har vært laber aktivitet på hjørnet av Elvegata og Dronningens gate de senere år. Til venstre bak det hvite lagerbygget er dagens Filadelfia-lokaler. ARKIVFOTO: TOR ERIK SCHRØDER Foto: Tor Erik Schrøder