Ammingen er nå i god gjenge for Karianne Moldal og hennes nyfødte datter Mari, konstaterer lege og forsker Marianne Skreden.FOTO: KJARTAN BJELLAND Foto: Kjartan Bjelland

ARENDAL: Skreden disputerte i forrige uke med sin doktorgradsavhandling der hun har fulgt 127 mødre og 122 fedre fra Sørlandet gjennom fem år. Første undersøkelse ble gjort på barsel, så seks uker etter fødselen, den neste etter seks måneder og den siste etter fem år.

Stress

– Både psykologisk stress og fysiske problemer er vanlig blant kvinner de første seks ukene, sier Skreden som jobbet som barnelege ved Sørlandet sykehus Arendal (SSA) fram til for ett år siden.

Både der og ved resten av Sørlandet sykehus er forholdene såpass små at det har vært mulig å tilby individuell liggetid.

– Det håper jeg de fortsetter med, sier Skreden som viser til at også der har liggetiden gått ned de siste årene. De store problemene oppstår oftere på de store sykehusene.

Hun mener den reduserte liggetiden for mødre på barselavdelingene skyldes at det har blitt lagt for mye vekt på sykehusøkonomi og for lite vekt på mor og barns helse. På 50-tallet var minimum liggetid 14 dager (se faktaramme). I dag er den på tre døgn ved Sørlandet sykehus.

– Vi har i studien vist helt klart at mødre som har opplevd psykisk stress de første seks ukene etter fødsel har større risiko for psykiske problemer etter fem år, sier Skreden.

Individuelt

Hun mener helsevesenet i større grad må operere med individuell liggetid, altså at lengden på barseloppholdet bestemmes ut fra mors og barns situasjon, ikke sykehusets behov for å frigjøre senger til nye pasienter.

Minimumstiden er faktisk fire timer, men det er i praksis ikke førstegangs fødende som reiser hjem eller på pasienthotell etter så kort tid. Tiden på barselavdeling skal dyktiggjøre kvinnen på morsrollen, gjøre henne trygg på at hun kan klare jobben hun står overfor og ikke minst påse at ammingen kommer godt i gang.

Enhetsleder for jordmødre og hjelpepleiere ved SSA, Tove Andreassen, brenner for dette temaet:

Enhetsleder for jordmødre og hjelpepleiere ved SSA, Tove Andreassen. FOTO: KJARTAN BJELLAND Foto: Kjartan Bjelland

For lite tid – Kort liggetid er greit nok for de som har født før, for de som har et sterkt nettverk og har god helse. For dem som ikke har et slikt nettverk, er helsesøstre alternativet. Men helsesøstre har dessverre for lite tid og ressurser til oppfølging av mødre som er kommet hjem og trenger ekstra hjelp, sier Andreassen.

Skreden mener det kan være god sykehusøkonomi å la kvinner som har behov for det, ligge lenger. Det vil trolig redusere risikoen for problemer og eventuelt nye innleggelser senere.

– Det er lite omsorg i kortere liggetider. Både mor og barn rammes, sier Skreden og trekker fram andre kulturer hvor den nybakte mor verdsettes langt høyere enn norske.

Mer penger

Dokumentasjonen i doktoravhandlingen håper hun bevilgende myndigheter og sykehussjefer landet over tar til seg. Den underbygger nemlig hvor krevende fødsel er for en del mødre.

– Det sies fra sentrale myndigheter at det skal satses på barsel, men da må det bevilges penger til denne satsingen, penger som også må brukes til individuell liggetid, avslutter Andreassen.