Se to videoer fra fyrverkeriet øverst i artikkelen.

SONGDALEN: Onsdag kveld møtte omkring 500 mennesker opp for å se på da Festival fyrverkeri tente 20 bakkebatterier for å vise frem årets utvalg fyrverkeri.

Jan Kåre Stenberg, som sesongjobber på lageret hos bedriften, sto for selve oppskytingen. Rådet hans til andre som skal sende opp fyrverkeri på nyttårsaften er klar:

— Bruk briller for å beskytte øynene. Og man må aldri lene seg over fyrverkeriet, verken før eller etter, sier han.

Videre råder han til å la fyrverkerirestene stå til dagen etter før man plukker opp søppelet.

Pass på vinden

Det var godt med vind og regn på Mjåvann onsdag kveld, dagen før fyrverkerisalget starter i Agder. Også været må man ta hensyn til hvis man skal befatte seg med fyrverkeri.

— Pass på hvilken vei vinden går og at man ikke er nærme folk eller bygninger. Når jeg tenner på lunta og ser at det er fyr, snur jeg ryggen til og går bestemt omtrent 30 meter vekk. Så snur jeg meg for å se, sier Stenberg.

Over bakkebatterier er det en plastfilm, som skal beskytte mot regn. Men det meste er laget av papp, derfor bør man passe på å oppbevare fyrverkeriet tørt.

— Hvis det regner helt vannvittig mye, er det lurt å holde det tørt frem til man skal bruke det, sier Stenberg.

Tør ikke fyre opp selv

Noen av dem som møtte opp for å se på fyrverkeriet onsdag, var Heidi Johannessen (29) som hadde med seg to barn, søster og søsterens venninne.

— Vi kom for å se fyrverkeriet, og litt for å se hva de har. Vi bor her, sier Johannessen.

— Fyrverkeriet er veldig fint, sier Katrine Svendsen (13).

Men Johannessen er ikke den som tenner på fyrverkeriet selv.

— Jeg føler meg ikke trygg, sier hun, og legger til at det gjerne er menn i familien som har stått for dette tidligere nyttårsaftenene.

Barna hennes er ennå så små at de ikke har vært i nærheten av der fyrverkeriet skytes opp. Men hun passer godt på når opptenningen skjer.

— Jeg tenker at jeg må holde dem på god avstand, og passe på at de ikke blir for ivrige, sier hun.

Færre, men større fyrverkeri

Arild Dyve, markedssjef i Festival fyrverkeri, mener interessen for fyrverkeri er stor i Norge fordi det er sjeldent det er lov å fyre det opp.

— I andre land er det jo helt andre tradisjoner, for eksempel i Spania. Der brukes fyrverkeri i mye større grad, for eksempel til bursdager og brylluper. Her i Norge er det liksom nyttårsaften, bortsett fra spesielle anledninger som 17. mai, sier han.

Selv har han jobbet i 21 år i fyrverkeribransjen, og har sett en trend blant de som kjøper fyrverkeri.

— Jeg har inntrykk av at folk kjøper færre, men større ting, sier han, og legger til at billigere fyrverkeri er mest populært blant de yngre.

— Mens når man har holdt på en stund, blir man lei av å tenne på lunter, og velger kanskje noe dyrere, sier han.

Kraftig finale viktig

Festival fyrverkeri har ofte én eller flere fingre med i spillet når det gjelder utforming av det nye fyrverkeriet. Fyrverkeriet produseres hovedsakelig i Kina. Av og til presenterer fabrikken en vare som bedriften på Mjåvann så søker godkjenning til i Norge, eller så beskriver Festival fyrverkeri en vare de ønsker at skal produseres på fabrikken. Oppbygningen på fyrverkeriet er nøye planlagt.

— Vi prøver i alle fall å tenke i de baner at det skal ha en fargekombinasjon og at det bygger seg opp til en kraftig finale. Noen har en kraftig start, så roer det seg ned, og så er det en kraftig finale. Andre går mest i gull, for det er noen som synes det er veldig flott, sier han.