KRISTIANSAND: — Vi testet filmen på Torvet i natt, og var ikke ferdige før ved 01.30-tiden. Det gjenstår fortsatt noen småjusteringer av selve filmen, litt lydarbeid og nedkorting av enkelte sekvenser.

Det sier Kent Bakke, daglig leder for produksjonsselskapet Blank. Selskapet er stasjonert på Lund i Kristiansand, og lager blant annet tredimensjonale videoproduksjoner.

Skaper julestemning

Bakke og produksjonsmedarbeider Morten Urdal er i full gang med å finklippe 3D-filmen som torsdag skal vises på Nordea-bygget på Nedre Torv i Kristiansand.

— Det er gøy å bidra til å skape julestemning hos folk, påpeker Urdal.

Filmen er selve hovedsatsingen for julebyen i Kristiansand.

— Headlineren

De nærmeste 18 dagene skal det gjennomføres tre 3D-show daglig i Kvadraturen, klokken 17.05, 18.05 og 20.05. Produksjonen har en kostnad på rundt en million kroner. Det inkluderer teknikere på stedet, leie av lyd- og lysutstyr og produksjonen av selve filmen. Filmen varer i rundt fem minutter.

Nordea-bygget brukes som lerret, og tre videokanoner, plassert på et kontor i Plussbank-bygget, skal sørge for at 3D-filmen blir prosjektert for publikum.

FRA BANK TIL BANK: Her i Sparebanken Pluss sine lokaler, står prosjektørene som skal vise 3D-julefilmen på Nordea sitt bygg. Harald Andersen, daglig leder for Kvadraturforeningen, er klar for torsdagens premierevisning. Foto: Tormod Flem Vegge

— Lysshowet er selve headlineren i årets juleby, en driver for å få folk til Kvadraturen. Andre julebyer i Europa er mest opptatt av selve julemarkedet. Vi er imidlertid mest opptatt av å lage god stemning, forteller Harald Andersen, leder for Kvadraturforeningen.

- Helt ny film

Han mener at årets 3D-show er tatt ett steg videre i år.

— Mange opplevde at de fikk julestemning av å se lysshowet i fjor. Det skal være elementer av gjenkjennelse i årets show, men det er også nye elementer. Totalt sett er filmen helt ny, sier Andersen.

Torsdag kveld trykker ordfører Arvid Grundekjøn (H) på play-knappen, som skal snurre i gang premierevisningen. I forkant av filmvisningen opptrer artistene Caroline Eid Nodeland Stein Roger Sødal.

- Intens jobbing de siste ukene

Tilbake i Blank sine lokaler på Lund, kan produksjonsteamet fortelle at det har blitt jobbet intents med julefilmen de siste tre-fire ukene. Planleggingen av filmen startet imidlertid allerede i august.

— Vi startet med å lage storyboard. Vi ønsket å ha med enkelte elementer fra fjorårets film, men også nye ting. Ikke alt har fungert. Da har vi tatt disse elementene ut, forteller Kent Bakke.

Han sier at det å det å vise film på en bygning, kalles 3D-mapping. Hele filmen, både animasjoner og lydeffekter, er laget fra bunnen av. Musikken er imidlertid kjøpt inn til formålet.

— En trivelig engel tar seerne med gjennom showet. Den reiser gjennom ulike scener, blant annet gjennom et snølandskap, sier Bakke, som viser oss en filmsekvens der det blir sprengt hull i et pepperkakehus (se video over).

En liten superdatamaskin

Tor Kjetil Ernst er art director og animatør. Han har laget animasjoner i filmen, og viser oss hvordan engelen er designet i 3D-modelleringsprogrammet.

ANIMATØR: Tor Kjetil Ernst er art director og animatør ved produksjonsselskapet Blank. Her viser han hvordan engelen, som er en sentral figur i julebyens 3D-film, er laget. Foto: Tormod Flem Vegge

En liten superdatamaskin, som tilsvarer 40 vanlige datamaskiner, har sørget for å "rendre" hver enkelt bilde i filmsekvensen. Rendringen av hele filmen har totalt sett tatt flere uker.— I natt var det vel 25-30 grader i lokalene. Da jobbet datamaskinen for fullt med rendring, forteller Bakke.

— Er dere nervøse før kveldens visning?

— Vi er mest nervøse for at teknikken ikke skal virke, sier Morten Urdal.