KRISTIANSAND: Den unge jenta anmeldte først sin far i januar i år. Etterforskningen har endt opp med at far er tiltalt både for seksuell omgang og seksuelle handlinger. I Kristiansand tingrett ble det torsdag kjent at mor, straks før samlivsbruddet i 2002 ba barnevernet komme på besøk.

— Den daværende ektefellen ringte oss og fortalte at hun var da bekymret "at det var noe i garasjen som hun fant det vanskelig å forholde seg til", fortalte en barnevernskonsulent i Kristiansand tingrett torsdag formiddag. På det tidspunkt var det ingen som kjente til noen former for overgrep fra far mot datter.

Barnevernskonsulenten fortalte at mor var nedfor og lei seg. Naboer hadde fortalt om at far var på nattlige besøk i garasjen, og at dette var påfallende.

Eget rom i garasjen

— Da vi kom til garasjen oppdaget vi at det var innredet et skjermet rom innerst i rommet. Det var omgjort til et rom åpenbart til bruk for seksuelle handlinger, fortalte barnevernskonsulenten.

Funnet av rommet i garasjen er sammenfallende med tidspunktet far skal ha begått det første, grove overgrepet mot datteren. I retten er det ikke kommet fram opplysninger om at noen av de påståtte overgrepene skal ha funnet sted i garasjen.

— Det er ikke ulovlig å ha sexdukker, sa statsadvokat Jostein Johannesen i sin prosedyre. Aktor minnet imidlertid retten om at oppdagelsen i garasjen bygger opp om de seksuelle avvik fra tiltaltes side.

Aktor var i sin prosedyre opptatt av at i de fleste saker om seksuelle overgrep står påstand mot påstand. - Til slutt dreier det seg om troverdighet. Hvem vil retten tro på, den fornærmede eller tiltalte, spurte statsadvokaten. Han minnet om at alle vitnene i saken hadde gitt den fornærmede jenta en attest om seriøsitet, ærlighet og troverdighet. - Det er bare tiltalte som sier at alle tar feil. Han mener dette er en konspirasjon satt i scene av familien for å oppnå erstatning, sa aktor.

Ett år og fire måneders fengsel

Statsadvokaten ba retten dømme den tiltalte i ubetinget fengsel i ett år og fire måneder.

Bistandsadvokat Kristine Eide ba retten tilkjenne den unge jenta oppreisningserstatning på opp mot 150.000 kroner etter rettens skjønn.

Forsvareren, advokat Monica Haugedal, minnet retten om at det var tvil knyttet til alle påstandene om seksuelle overgrep som kan føre til frifinnelse. Utover dette ba forsvareren om at hennes klient ble ansett på mildeste måte.