KRISTIANSAND: Ifølge bydelsrådet utsettes beboere i bydelen for tyverier, foreldre tør ikke la barna gå alene om kvelden, og det observerer jevnlig det de mener er omsetning av narkotika i gatene.

— Jeg har hatt flere tyverier i bakgården min på Grimsvollen. I helga som var, forsvant det en sykkel igjen, sier rådsmedlem Kjell-Ove Klauset til Fædrelandsvennen.

I tettbygd strøk

Problemene knyttes til to kommunale bofellesskap for mennesker som sliter med rus- og psykiatriske problemer:

  • Fagerdalen ligger mitt i et tettbygd boligområde og har Solholmen skole vegg i vegg. Her er det åtte boenheter for mennesker i alderen 20 til 30 år. Åpnet i 2008. * Setesdalsveien åpnet for et snaut år siden ved Grimsåsen. Her er det tolv varige boenheter for voksne menn.

Ifølge bydelsrådet er det jevnlige politiutrykninger til disse stedene, og tjuegods har blitt funnet igjen utenfor bofellesskapene.

— Men det er ikke de enkelte rusmisbrukerne vi er ute etter, det er politikken som er fullstendig feilslått her, sier Leif Westgård.

Gjentatte møter

Gjentatte ganger det siste året er problemene tatt opp i møter med representanter for Kristiansand kommune og bofellesskapene.

Ifølge Westgård og Klauset er det blant annet blitt gitt lovnader om døgnbemanning og at spesielt problematiske beboere skal flyttes til andre steder.

— Vi har forsøkt å være konstruktive. Igjen og igjen har vi tatt kontakt med kommunen. Men ingenting blir gjort, sier Leif Westgård.

Han mener det er et paradoks at Grim nå straffes for å ha vært positive og sagt ja til overgangsboliger og institusjoner som ingen andre bydeler ville ha.

Må legges ned

Fædrelandsvennen har snakket med en nabo til bofellesskapet Fagerdalen. Hun vil ikke stå fram med navn, men forteller at tenåringsdatteren nå ikke tør gå alene hjem om kvelden fra Idda Arena.

Leif Westgård og Kjell-Ove Klauset forteller om flere slike tilfeller.

— Jeg så med nittini prosent sikkerhet at det ble handlet med narkotika hundre meter fra Solholmen skole i går. Jeg finner meg ikke i at barna mine skal bli eksponert for dette fordi kommunen ikke klarer å planlegge bedre, sier Westgård.

Nå krever bydelsrådet at kommunen legger ned de to bofellesskapene.

— Så lenge kommunen ikke viser noen handlingsvilje til å løse disse problemene, krever vi at man revurderer de to bofellesskapene, og legger dem ned, sier Leif Westgård.

- Vurderer å legge ned Fagerdalen

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen i Kristiansand kommune bekrefter at han har fått bekymringsmeldinger fra naboer til de kommunale boligene på Grim.

Ifølge Dahlen er det ikke aktuelt å legge ned bofellesskapet i Setesdalsveien, men han vurderer nå å legge ned Fagerdalen bofellesskap.

– Det pågår nå en evaluering av beboerne i bofellesskapet, og vi vurderer å flytte dem som ikke egner seg til å bo i et boligfelt. Men det er ikke lett å finne botilbud andre steder. Dette er et komplisert puslespill, sier Dahlen.

– Hvorfor har dere lagt boliger for personer med rus og psykiatri tett inntil skole og barnehage?

– Det var der det var mulig å få etablert et tilbud i mangel på andre alternativer. Nå må vi bruke hodet, og se om vi skal revurdere plasseringen, sier Dahlen.

– Hva tenker du om at beboere på Grim føler seg utrygge på grunn av kommunale boliger?

– Det er ingen god situasjon. Beboerne skal føle seg trygge, og jeg har forståelse for bekymringen. Det er mange kommunale boliger og institusjoner på Grim, det har vært tilgjengelige tomter til en fornuftig pris i dette område. Nå skal vi ikke legge flere kommunale institusjoner hit. Bydelen har fått sin del, lover helse- og sosialdirektøren som selv bor på Grim.

- Tar tid å flytte krevende beboere

– Jeg har forståelse for at naboer er bekymret, spesielt på vegne av barna sine. Vi jobber med å flytte en eller to beboere som har krevende oppførsel og som tiltrekker seg besøkende vi ikke vil ha i hus. Men det tar tid å finne andre botilbud som passer, forteller enhetsleder Inger Ingebretsen ved Fagerdalen bofellesskap.

De ansatte tilkaller politiet cirka månedlig.

– Ofte fordi vi trenger hjelp i forbindelse med innleggelser, men også ved ransakelse av leiligheter ved mistanke om narkotika. Jeg forstår at dette kan virke skremmende for naboer, sier Ingebretsen.

Ifølge enhetslederen er det bemanning hele døgnet med våken nattevakt ved institusjonen. Det er også iverksatt tiltak etter at naboer har meldt fra om bekymring.

– Vi øker bemanningen ved behov, og stenger for besøkende. Vi ønsker tett dialog med naboer, og har utdelt kontaktinformasjon til ansatte som kan kontaktes hele døgnet. Jeg har deltatt i flere dialogmøter med naboer, sier Ingebretsen.

Enhetsleder Hilde Stokkeland ved Setesdalsveien bofellesskap er mindre kjent med bekymrede naboer.

– Jeg er ikke kjent med klager fra naboer. Jeg opplever tvert imot at vi har et godt samarbeid med dem, selv om vi har en krevende brukergruppe, sier Stokkeland.

Institusjonen har bemanning dag- og kveldstid, samt ambulerende nattevakt.

– Det hender vi tilkaller politiet dersom det kommer besøkende som er uønsket, eller vi har mistanke om besittelse og bruk av narkotika, sier Stokkeland.