KRISTIANSAND: – Dette er ikke i nærheten av å handle om feminisme. I Store Norske Leksikon står følgende definisjon om feminisme: «En kritisk ideologi som kan legges til grunn for kritisk handling, hvor målet er å endre skjev maktfordeling mellom kjønnene». Man skal være temmelig blind for ikke å se at maktfordelingen i Norge fremdeles er ganske skjev. Kvinner jobber mest deltid, har lavere lønn, er dårligere representert i styrer og kommunale utvalg, bare for å nevne noe, sier Ann-Kristin Olsen, fylkesmann i Vest-Agder.

Les flere saker i lenkelisten under saken!

Banet vei

Olsen var svært aktiv i likestillingskampen på 1970-tallet, og ble i 1983 utnevnt til Norges første kvinnelige politimester i Halden. I 1995 flyttet hun til Svalbard, hvor hun ble første kvinne i jobben som sysselmann. Hun har med andre ord banet vei for kvinner etter henne. Nå mener Olsen at rettighetene som hun og andre kvinner kjempet fram på 1970-tallet, blir tatt for gitt.

– Før det første synes jeg utspillene deres vekker en gjenklang av 1960-tallets polariserte debatt mellom husmødre og yrkeskvinner. Jeg trodde vi var kommet lenger enn det. Det er historieløst, og tyder på at disse kvinnene tar velferdsordningene for gitt. Det er jo nettopp kvinners inntreden på arbeidsmarkedet på 1970-tallet som har muliggjort dagens gode velferdsordninger. I dag har vi verdens beste fødselspermordning. Den ville aldri blitt realisert hvis ikke kvinner hadde tatt steget inn i yrkeslivet for 30–40 år siden, sier hun.

Gode ordninger

Olsen har vanskelig for å forstå frustrasjonen over at fedre nå har fått 12 ukers lovfestet pappapermisjon.

– Kvinner av i dag har fremdeles muligheten, så fremt de har økonomi til det, til å være hjemme med barna sine så lenge de ønsker. At pappaen har fått noen ukers lovfestet permisjon, er det noe å bli provosert for? De behøver jo ikke ta det. Jeg forstår virkelig ikke hvordan man kan fremstille dette tilbudet – denne fantastiske muligheten til at både pappa og mamma kan få passe på sitt lille barn, som et onde? Det er jo et gode, påpeker Olsen.

Savner ansvar

Hun mener det nå er viktigere enn noen gang at hver enkelt bidrar til fellesskapets kasse, og peker på et Europa i dyp økonomisk krise og en usikker fremtid.

– Finansminister Sigbjørn Johnsen snakket om dette da han besøkte Kristiansand onsdag denne uken, om hvor viktig det er at flest mulig deltar i yrkeslivet for å opprettholde velstanden vi har i landet i dag. Vi går alvorlige tider i møte, snart kommer eldrebølgen sveipende over landet. Slik situasjonen er i dag er det uansvarlig å fremme et politisk krav om at samfunnet skal betale for at mor skal være hjemme med barn i to år. Det at ethvert menneske skal brødfø seg selv og tjene til livets opphold, er en fundamental rettighet og plikt, sier Olsen, som selv er mor til to voksne sønner.

– Det jeg savner aller mest fra disse kvinnene, er en større innsikt i det ansvaret vi alle har som samfunnsmennesker. I tillegg skal man heller ikke glemme at det å være hjemme lenge med barna også har individuelle konsekvenser, man taper pensjonspoeng og vil kunne møte store utfordringer hvis man på et senere tidspunkt vil tilbake i arbeidslivet. Mange av minstepensjonistene i dag føler nok på konsekvensene fra tidligere valg i livet, som de kanskje ikke forsto følgende av da den gang de tok dem, sier Olsen.