BEKYMRET: Administrerende direktør i Nettbuss Sør, Anders Roger Øynes, har i et brev til politiet uttrykt bekymring over at flere kriminelle ungdommer er i ferd med å samles i Kristiansand igjen. ARKIVFOTO: LARS HOEN Foto: Lars Hoen

KRISTIANSAND: — Brevet til politiet handler om at de ansatte frykter at de på nytt skal bli utsatt for trusler, vold og ran fra disse ungdommene, sier administrerende direktør i Nettbuss Sør, Anders Roger Øynes.

2. november skrev Fædrelandsvennen at flere ungdommer med kriminelle rulleblad var på vei tilbake til Agder etter å ha tilbrakt tid på institusjoner andre steder i landet. Ungdommene brukte blant annet forskjellige typer våpen til å true til seg penger fra bussene i Kristiansandsområdet.

Uro

I brevet til politiet skriver Øynes: «Våre ansatte og vi som selskap har opplevd dramatiske hendelser og ovennevnte oppslag skaper uro og utrygghet blant våre ansatte.»

— Det går på at sjåførene frykter at det samme skal skje igjen. Det er ganske dramatisk når en blir utsatt for trusler, vold og ran. Vi har jobbet godt med å bearbeide opplevelsene og sikret oss på best mulig måte for at det ikke skal skje igjen. Vi må si i fra når vi er utrygge, sier Øynes.

Signal

Bussdirektørene er opptatt av at de ansatte og passasjerer skal vite at selskapet gjør det som er mulig for å opprettholde sikkerheten. Spesielt blant sjåførene i Kristiansand har dette vært et tema.

— Vi synes det er viktig å sende et signal om at vi ikke aksepterer at en gjeng kan terrorisere vårt selskap en gang til. Det har satt sine spor. Slike hendelser skaper ikke bare en frykt hos den som opplever situasjonen, mens også blant kollegene.

Samfunnsproblem

Øynes sier sjåførene er en spesielt utsatt yrkesgruppe. I brevet til politiet skriver han: «Vi i Nettbuss Sør skal ikke forhåndsdømme, men frykter at ran og vold kan gjenta seg. Vi oppfordrer politiet aktivt til å hindre at dette samfunnsproblemet rammer vår bransje, eller andre, nok en gang.»

— Vi ønsker ikke å stigmatisere noen, men jeg tror det er utrolig viktig at vi signaliserer en bekymring i forkant og ikke i etterkant. Jeg mener det er veldig viktig at politimesteren er informert om at vi er opptatt av dette.

Brevet ble sendt til politiet den fjerde november. Selskapet har ikke fått noen tilbakemelding med hensyn til problemstillingen som er uttrykt.

— Vi forventer ikke noe svar heller. Det er viktig at vi plasserer ansvaret der det skal sitte. Dette er ikke et bussproblem, men et samfunnsproblem som vi ønsker å adressere.